— Folk er sent ute med å bestille. I år har det vært særlig tregt. Dette skyldes nok den fine fjorårssommeren. Folk vil få mest mulig ut av sommeren og ser an værmeldingen før de bestiller. Kommer det et dårlig langtidsvarsel, så reiser de heller utenlands, sier informasjonsrådgiver Kirsti Irgens Ertsås i Star Tour.

Gea Guttu Onsrud, reiserådgiver hos Berg Berg-Hansen på Sørlandssenteret bekrefter at salg og etterspørsel normalt påvirkes tydelig av værforholdene, men mener at etterspørselen viser at utenlandsturen er viktig for mange, uansett vær. Så fort langtidsvarselet viser dårlige utsikter, øker pågangen.

— Da kommer mange innom for å se på mulighetene for å komme seg bort, helst nå, forteller Onsrud som understreker at det er de klassiske charterstedene som er mest etterspurt.

— Folk ønsker seg til Mallorca, Kypros, Kroatia og de greske øyer, sier hun.

Hun opplever at det er stor variasjon i hvor tidlig ute folk er med planleggingen. Når flere generasjoner skal reise sammen på familieferie, er det en større kabal som skal gå opp, mens det for ungdom og eldre ektepar med voksne barn har større fleksibilitet og mulighet til å ta ting på sparket, sier Onsrud.

— Mange kommer også hit for å spørre oss om råd. Det hjalp med regnet tirsdag; når det regner ute, så trekker folk inn. Da drypper det også på oss, humrer hun.

Åtte av ti solgt

Hos Star Tour er åtte av ti sydenturer for sommermånedene allerede solgt. Tradisjonelle reisemål som Kypros og Antalya er fortsatt de mest populære destinasjonene fra Kjevik, ifølge Kirsti Irgens Ertsås.

— Nordmenn er uten tvil værsyke. Og selv om sørlendingene har vært heldige med været så langt i år, er mange opptatt av å sikre seg en uke eller to utenlands. Det gir muligheten til å koble helt ut fra de vanlige omgivelsene, sier hun.

Ifølge Irgens Ertsås er trenden at feriereisene bestilles stadig senere.

Avventende

Hos Ving opplever de mye av det samme.

— Folk er veldig avventende, og spesielt i år har vi hatt senere innbooking enn det som er ønskelig. Det gjelder for hele landet. Samtidig skal det ikke mer enn et par dager med halvdårlig vær til, så går mange rett inn på nettet og bestiller tur, sier salgsdirektør Marie-Anne Zachrisson i Ving.

De har i mangfoldige år arrangert charterturer til Mallorca, og også i år er disse turene populære.

— I år er vi på Mallorca på 55. året, og avgangene fra Kjevik er en av de mest populære i hele landet. Turene som går nå for tiden, er helt utsolgte. Det er fortsatt noe ledig på avgangene som starter opp igjen i august, sier hun.

Fortsatt mulig

Gea Guttu Onsrud hos Berg Hansen understreker at det fortsatt vil være mulig å komme seg utenlands.

— Det er fortsatt ledige toukers-turer. Mange sørlendinger velger jo å fly fra Torp eller Sola, og der er fortsatt mulighetene gode. Men dersom man både kommer sent og vil ha ting tilnærmet gratis, så blir det fort vanskelig, sier Onsrud.

Som vanlig for Color Line

Color Line går ferien i møte med utsikter til en sommer på det jevne. En varm forsommer ga større etterspørsel enn tidligere år.

— Det fine været har nok ført til at mange har tatt en ekstra tur til Fårup og andre populære familiedestinasjoner allerede nå. Bookingen er som den pleier, sier Odd Grønberg, linjedirektør for Kristiansand-Hirtshals.

Han peker på at tilbudet de har ikke er væravhengig.

— Mange anser nok danmarksturen som en slags ferie nummer to, en liten uke eller langhelg enten helt i starten av ferien, eller mot slutten. Den kommer som et supplement til hovedferien. Det er kort reisevei for mange. Er været fint, kan det fort friste med en ekstra tur, sier han.

Også Grønberg opplever at nordmenn er sent ute med bestillingen.

— Tyskere bestiller i veldig god tid. Nordmenn alltid er sent ute. Tendensen er at jo nærmere folk bor avreisestedet, jo senere kommer bestillingen, sier han.