— Med salg av vår andel i Fosen Vind kan vi prioritere våre oppgaver og investeringer som ligger i vår kjernevirksomhet; vannkraftproduksjon og nettutbygging, sier konsernsjef Tom Nysted i Agder Energi.

Nysted forklarer at det har vært viktig å kunne bidra til et industrielt samarbeid med Fosen Vind, gjennom kjøp av fornybar kraft sammen med Hydro.

NWP er eid av et infrastrukturfond tilrettelagt av Credit Suisse og BKW-konsernet, en sveitsisk kraftprodusent og netteier.

- Muligheter for andre investeringer

Til nå har Agder energi hatt en 20,9 prosent andel i vindkraftprosjektet i Midt-Norge. Prosjektet har vært et samarbeid med Statkraft, Trønderenergi og Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE).

Ved siden av Agder Energis nedslag i Fosen Vind, har Agder Energi hatt en sentral rolle i inngåelsen av Hydros langsiktige kjøpsavtale med NWP. Selskapet skal håndtere den variable vindkraftproduksjonen, som sikrer Hydro kraftstrøm til sine industrielle anlegg.

Tidligere har Fædrelandsvennen skrevet at Agder Energi dropper vindkraftsatsingen, og at de har ønsket å selge seg ut av blant annet Fosen-prosjektet.

— Dette er i tråd med strategien vår. Like før jul solgte vi Småkraft AS. Nå har vi solgt oss ut av Bjerkreim og ønsker å selge oss ut av Fosen. Det gir muligheter for andre investeringer, som er nærmere vårt kjerneområde, sa direktør Steffen Syvertsen på et eiermøte i januar.

Investerer 11 milliarder

Nå skal Fosen Vind, som heretter eies av Statkraft, Trønderenergi og NWP, bygge ut vindkraftprosjekter i Midt-Norge, ifølge pressemeldingen.

Om lag 11 milliarder kroner skal investeres i seks vindparker på til sammen 1.000, ifølge NTB. Vindparkene bygges på Fosenhalvøya, Hitra og i Snillfjord, i et kystnært område med noen av de beste forholdene for vindkraftproduksjon i hele Europa.

De planlagte vindparkene vil bli Europas største landbaserte vindkraftanlegg, skriver NTB.

— Dette er en viktig dag for Statkraft og for Norge. Sammen med våre partnere har vi investert i det største prosjektet innen fornybar energi i Norge på mange år. Med dette prosjektet blir Statkraft en av de ledende aktørene innen vindkraft på land, sier Christian Rynning-Tønnesen, konsernsjef i Statkraft til NTB.

Anleggsarbeidene starter i andre kvartal i år. De første vindmøllene vil bli levert og montert i 2018. Vindparkene vil etter planen stå ferdig i 2020, skriver NTB.