«Er det mulig å betrakte styrelederen for First House som uavhengig privatperson når han deltar i programkomiteen» Svaret er åpenbart nei!».

Det skriver rådets sekretær Harald Danielsen, som også er rådmann i Arendal, i saksframlegget som Fædrelandsvennen nå har fått tilgang til.

Dette notatet kom partner og styreleder i First House, Leif Monsen, i hende i forrige uke, og han varslet da at han vil trekke seg fra programkomiteen på tirsdagens møte, før rådet får anledning til å sparke ham ut.

Les også:

Harald Danielsen skriver: «Sentrale politikere stiller spørsmålstegn, pressen stiller spørsmålstegn, publikum stiller spørsmålstegn, og det samme gjør selvfølgelig konkurrentene til First House. Tatt i betraktning de spørsmål som faktisk blir stilt, er tiden inne til å justere programkomiteen slik at styrelederen for First House går ut, og at en ny, fortrinnsvis kvinne, forespørres om å gå inn».

Programkomiteens øvrige medlemmer, fylkesmann Øystein Djupedal og redaktør Stein Gauslaa, nevnes ikke med et ord.

— Klok avgjørelse

Rådets leder, ordfører Einar Halvorsen, er tilfreds med at Leif Monsen nå fratrer etter alle bruduljene rundt rådgivningsselskapet First House og Arendalsuka:

— Sånn som denne saken har blitt, er det vanskelig for Arendalsuka å ha ham som medlem av programkomiteen. Derfor er det en klok avgjørelse å trekke seg, sier Halvorsen til Fædrelandsvennen.

Les også:

— Dette har vært en krevende og utrolig vanskelig sak. Grunnen er alle de spekulasjonene som har vært rundt dette hvert år helt siden Per Olaf Lundteigen stilte spørsmålet om en kobling i 2012. For meg er det absolutt aller viktigste at det aldri kan reises den minste tvil om Arendalsukas uavhengighet og integritet, sier han.

— Men det er særdeles viktig å få fram at jeg synes Monsen er en utrolig hyggelig og sympatisk kar som har vært meget dyktig og levert mer enn man kunne forvente i arbeidet i programkomiteen, presiserer Halvorsen.

Djupedal sitter

Å skifte ut fylkesmann Øystein Djupedal, som var den som fjernet First House-logoen fra årets materiell til Arendalsuka, er ikke aktuelt:

— Overhode ikke så lenge han som embetsmann har klarert dette med sin statsråd. Jeg må bare berømme det nettverket han har etter 16 år på Stortinget og fire år som statsråd. Det er ikke sikkert Arendalsuka hadde vært der den er i dag uten Øystein Djupedal, sier Halvorsen - og ser heller ingen grunn til å skifte ut stein Gauslaa.

Les også:

Hvem som kommer inn i stedet, er foreløpig et åpent spørsmål, men Halvorsen mener det kan være en god idé å få inn en kvinne.

Leif Monsen vil på rådsmøtet foreslå en mer profesjonell organisasjon, og Einar Halvorsen er ikke fremmed for tanken.

— På den annen side har det jo vært relativt profesjonelt når man ser på hvilke resultater som er oppnådd. Hvordan vi kan gjøre ting bedre blir i høyeste grad viktig, og det aller viktigste er å drive på en måte som gjør at de politiske partiene er interesserte i å ha arrangementer hos oss, sier Halvorsen.

- Klokt at han velger å trekke seg

Les også:

— Leif har gjort en flott jobb for Arendalsuka, men grenseoppgangen mot FH er krevende. Synes derfor det er klokt at han velger å trekke seg, skriver fylkesmann Øystein Djupedal i en sms til Fædrelandsvennen.

På spørsmål om han vurderer sin egen rolle, svarer han:

— Selvfølgelig må det alltid vurderes om det bør gjøres endringer. Min posisjon også.

Redaktør Stein Gauslaa sier dette om Monsens avgang:

Les også:

— Jeg har personlig satt stor pris på å samarbeide med ham. Han har gjort en kjempejobb både som idémaker og praktisk dugnadsarbeider. Men det ble jo litt problematisk med det Øystein Djupedal oppfatter som en vanskelig situasjon omkring Arendalsukas uavhengighet. Jeg ser det poenget, så i bunn og grunn var det kanskje fornuftig, sier Gauslaa som selv ikke har noen planer å trekke seg fra programkomiteen.