Stillhet

Klokkeringing

Inngangsprosesjon/preludium. CHH Parry: «I was glad when they said unto me.»

1. Inngangssalme NoS 274: Himlens konge

Himlens konge vil vi prise, knele for hans trone ned. Nåde ny vil han oss vise til oppreisning, kraft og fred. Halleluja, halleluja — Gud er kommet til oss ned.

Farne ætters ly og verge var vår Gud av evighet. Gjennom nød vil han oss berge, grenseløs i trofasthet. Halleluja, halleluja - evig er hans majestet.

Englers hær i høye himmel, lovsyng ham, vår Gud og Far, sol og måne, stjerners vrimmel, alt som er og blir og var! Halleluja, halleluja - toner alle helgners svar.

2. Inngangsord

Kjære menighet. Nåde være med dere, og fred fra Gud vår Far og Herren Jesus Kristus.

Intimasjon v/ domprost Bjarne Sveinall

3. Samlingsbønn:

Ledes av diakon Bjørg Valborgland

La oss alle be:

Hellige Gud, vi er samlet for ditt ansikt for å møte din kjærlighet og sannhet. Send oss din Ånd og gjør oss åpne for det du vil gi oss. La ditt ord slå rot i våre hjerter, så Kristus lever i oss, og vi blir ett i deg og tjener deg i alle ting.

4. Syndsbekjennelse

B: La oss bøye oss for Gud og bekjenne våre synder.

A Gud, vær meg nådig! Jeg har syndet mot deg og sviktet min neste- med tanker og ord, med det jeg har gjort og med det jeg har forsømt.

Tilgi meg min synd for Jesu Kristi skyld. Skap i meg et rent hjerte,

og gi meg kraft til nytt liv ved din hellige Ånd.

Løftesord:

L: Så høy som himmelen er over jorden, så veldig er Herrens miskunn over dem som

frykter ham. Så langt som øst er fra vest, tar han syndene våre bort fra oss. (Salme

103.11-12).

5. Kyrie

Kyrie eleison. Gud Fader, miskunne deg

Kriste eleison. Herre Krist, miskunne deg

Kyrie eleison. Hellig Ånd, miskunne deg

6. Utvidet gloria

L: Ære være Gud i det høyeste

M: Og fred på jorden blant mennesker som Gud har glede i Vi lover deg, vi priser deg, vi tilber deg, vi opphøyer deg

Kor: Vi hyller deg for din store herlighet…….

Omkved: Vi lover deg, vi priser deg, vi tilber deg, vi opphøyer deg.

7. Salme: * 223: «Det er navnet ditt jeg roper»

Det er navnet ditt jeg roper, Vil du følge meg?

Vil du trå i mine fotspor på en ukjent vei?

Vil du kjennes ved mitt navn, vil du møte sorg og savn

vil du hvile i min favn, og la meg bli hos deg?

Vil du ta det først skrittet, vil du følge meg?

Vil du gå til mine minste på en ukjent vei?

Vil du tåle onde blikk- Stå igjen når noen gikk?

Du skal gi dem alt du fikk, For jeg vil bli hos deg.

Når du kaller, må jeg lytte. Jeg vil følge deg!

Jeg vil vende om og vandre på en ukjent vei.

Dit du går, vil jeg gå med, Herre la din vilje skje,

For jeg vet at jeg skal se Mitt liv fullendt i deg.

8. Fremstilling.

Jan Olav Olsen, leder av Agder og Telemark bispedømmeråd

Guds ord påminner oss om at vi skal vise dem anerkjennelse som arbeider blant oss og er våre forstandere i Herren. Vi skal be for dem og sette dem overmåte høyt på grunn av den gjerning de har.

En ny tilsynsmann i vår kirke fremstilles for oss i dag. Stein Reinertsen er kalt til biskop i Agder og Telemark bispedømme. Han skal i dag vigsles til tjenesten. La oss ta imot ham i kjærlighet og bære ham frem for Gud i våre bønner.

La oss be:

Evige Gud, du som kan bruke svake og syndige mennesker i din tjeneste, vi takker deg fordi du kalte apostlene og grunnla din kirke på jorden. Vi ber deg at du vil velsigne vår nye biskop ved din Ånd, som gir kraft, kjærlighet og sindighet. Hjelp oss alle å tjene deg med våre nådegaver og evner, så vi sammen kan bygge vår menighet på den ene sanne grunnvoll, vår Herre.

9. Skriftlesning.

B vendt mot menigheten:

La oss høre hva Guds ord vitner om tilsynstjenesten

Etter hver av lesningene synges det fra «Kom hellig Ånd med skapermakt», NoS 208. Menigheten sitter under tekstlesningene.

Første lesning: - Søster Else-Britt Nilsen, Leder av Norges Kristne råd

Deretter leser Benjamin Pornemat på Farsi

Det står skrevet hos evangelisten Matteus i det 28.kapittel: (Matt.28.18-20)

Da trådte Jesus fram og talte til dem: «Jeg har fått all makt i himmelen og på jorden. Gå derfor og gjør alle folkeslag til disipler: Døp dem til Faderens og Sønnens og Den hellige ånds navn og lær dem å holde alt det jeg har befalt dere. Og se, jeg er med dere alle dager inntil verdens ende».

Salme: NoS 208: Kom hellig Ånd med skapermakt, v.1-2. Kom, Hellig Ånd med skapermakt, opprett hva synd har ødelagt, og glede i hvert hjerte giv som du har født til evig liv!

En trøsters store navn du har, Guds gave god og dyrebar, for sjelen syk en salve mild, en livets brønn, en hellig ild!

Andre lesning – Biskop em. Carl Axel Aurelius, Den svenske kirke

Det står skrevet i Paulus'første brev til menigheten i Korint i det 15.kapittel: (I.Kor.15.1-11)

Jeg kunngjør for dere, søsken, det evangelium jeg forkynte dere, det dere også tok imot, det dere står på. Gjennom det blir dere også frelst, når dere holder fast på ordet slik jeg forkynte det, ellers blir det forgjeves at dere kom til tro. For først og fremst overga jeg til dere det jeg selv har tatt imot,

at Kristus døde for våre synder etter skriftene,

at han ble begravet, at han sto opp den tredje dagen etter skriftene,

og at han viste seg for Kefas og deretter for de tolv.

Deretter viste han seg for mer enn fem hundre søsken på en gang. Av dem lever de fleste ennå, men noen er sovnet inn. Deretter viste han seg for Jakob, deretter for alle apostlene. Aller sist viste han seg for meg, jeg som bare er et ufullbåret foster. For jeg er den minste av apostlene, jeg er ikke verdig til å kalles apostel, for jeg har forfulgt Guds kirke. Men ved Guds nåde er jeg det jeg er, og hans nåde mot meg har ikke vært bortkastet. For jeg har arbeidet mer enn noen av dem, det vil si ikke jeg, men Guds nåde som er med meg. Men enten det er jeg eller de andre- dette forkynner vi, og dette har dere tatt imot i tro.

Kom hellig Ånd med skapermakt, v3-4

Du visdoms, råds og styrkes Ånd, du kraft av Herrens høyre hånd, du lysets bærer, Ordets tolk for alle tungemål og folk,

ditt lys opptenn i vår forstand, i hjertet kjærlighetens brann, til vanmakt vår og usseldom med hellig hjertestyrke kom!

Tredje lesning. – Ingrid Breilid Svendsen, leder av Agder og Telemark ungdomsråd

Det står skrevet i Paulus'brev til Titus i det 1.kapittel: (Tit.1.7-9)

For en tilsynsmann er Guds forvalter, og det må ikke være noe å utsette på ham. Han må ikke være egenrådig, bråsint, drikkfeldig, voldelig eller ute etter skammelig vinning. Han skal være gjestfri, godhjertet, forstandig, rettskaffen, gudfryktig og herre over seg selv. Han må holde seg til troverdige ord som samsvarer med læren, slik at han duger både til å veilede i den sunne lære og til å vise til rette dem som sier imot.

Kom Hellig Ånd med skapermakt, v 5-6

Vår fiende, jag ham langt på flukt, gi fred og troens fagre frukt, og la oss alle, store, små, i sjeleomsorg hos deg stå!

Gjør oss med Gud, vår Fader, kjent, med Sønnen som fra ham er sendt, med deg som fra dem begge går, og hjelp at vi i troen står!

Fjerde lesning – Biskop Ole Christian M. Kvarme

Det står skrevet i Peters første brev i det 5.kapittel: (I.Pet.5.1-4)

Dei eldste mellom dykk legg eg dette på hjartet, eg som sjølv er ein eldste og eit vitne om Kristi lidingar og har del i den herlegdomen som skal openberrast: Ver hyrdingar for den Guds flokk som er hos dykk! Ha tilsyn med flokken, ikkje av tvang, men av fri vilje, så som Gud vil, ikkje for vinning skuld, men av hjartet. Gjer dykk ikkje til herrar over dei som Gud har gjeve dykk ansvar for, men ver eit føredøme for flokken. Og når den høgste hyrdingen openberrar seg, skal de få den uvisnelege sigerskransen.

Kom Hellig Ånd med skapermakt, v.7. Vær lovet, Gud, vår Fader god, Guds Sønn som opp av døde stod, og Trøsteren som kom her ned: Vær lovet i all evighet!

10. Vigslingstale

11. Formaning og løfteavleggelse

B: Du har hørt Guds ord om tilsynstjenesten, om dens krav og dens løfter og hvor viktig den er for Guds kirke på jorden. Når Herren fremdeles betror deg tjenesten med Ord og sakrament, og nå setter deg til å utføre en biskops gjerning, krever han av deg at du skal være sindig og årvåken i ditt kall.

— Du skal rekke Herrens menighet Ordets brød og gi vel akt på deg selv og hele den hjord som er deg betrodd

— Du skal ta vare på den apostoliske lære etter vår kirkes bekjennelse, og rettlede og oppmuntre Herrens tjenere i menigheten

— Du skal utføre din tjeneste med troskap, og sammen med dine medtjenere legge vinn på å fremme og bevare enheten i Guds kirke, til pris og ære for hans hellige navn.

Stein Reinertsen, lover du for Guds åsyn og i denne menighets nærvær at du vil gjøre dette med troskap, ved den nåde Gud vil gi deg?

Biskopen: Ja.

B: Så gi meg hånden på det.

Biskopen bekrefter sitt løfte med håndslag.

12. Håndspåleggelse og bønn.

B: Under håndspåleggelse og bønn vil vi overgi deg til Gud, og be om at han ved sin Ånd må hellige og utruste deg til tjenesten.

Menigheten blir sittende

B: Allmektige Gud, vår Herre Jesu Kristi far, se i nåde til denne tjener og sign ham til hans gjerning. Gi ham din Hellige Ånd, så han utfører sin tjeneste slik at din kirke bygges opp og ditt hellige navn blir æret. Styrk ham til å holde fast ved ditt ord og rett forkynne Jesu Kristi evangelium. Gi ham i tale og ferd å være et forbilde for dem som tror på deg.

Fyll ham med våken kjærlighet, så han med troskap fører tilsyn med menighetene og dem som gjør tjeneste der. Hjelp ham til å vise klokskap når han gir trøst og råd, når han lærer, oppmuntrer og taler til rette, så det hellige evangelium må bli bevart klart og rent hos oss og din kirkes enhet bli fremmet blant oss ved din Sønn Jesus Kristus, vår Herre

Biskopen og de som assisterer:

Amen.

B: Så erklærer jeg at du er rett kalt biskop i vår kirke, med den myndighet og det ansvar som hører til ditt hellige kall, etter Guds ord og vår kirkes ordninger.

Den nye biskopen mottar bispekorset.

Biskop Stein Reinertsen går for alteret

13. Domkor/Skien kantori: Bibelsk salme nr 923

A: Omkved: Du sender ut din Ånd, halleluja,

Og du gjør alle ting nye, halleluja

14. Evangelieprosesjon.

Evangelielesning – sokneprest Aud Sunde Smemo

Det står skrevet i Matteus 13, 24-30

A: Omkved: Du sender ut din Ånd, halleluja,

Og du gjør alle ting nye, halleluja

15. Salme: NoS 549: Guds ord det er vårt arvegods

Guds ord, det er vårt arvegods, det våre barns skal være. Gud, gi oss i vår grav den ros, vi holdt det høyt i ære! Det er vår hjelp i nød, vår trøst i liv og død; o Gud, hvordan det går, la dog mens verden står, det i vår ætt nedarves!

16. Preken

17. Trosbekjennelse. La oss bekjenne vår hellige tro.

A: Vi tror på én Gud, den allmektige Far,

som har skapt himmel og jord, alt synlig og usynlig.

Vi tror på én Herre, Jesus Kristus, Guds enbårne Sønn,

født av Faderen før alle tider, Gud av Gud, lys av lys,

sann Gud av sann Gud, født, ikke skapt,

av samme vesen som Faderen.

Ved ham er alt blitt skapt.

For oss mennesker og til vår frelse steg han ned fra himmelen,

og ved Den Hellige Ånd og av jomfru Maria

ble han menneske av kjøtt og blod.

Han ble korsfestet for oss under Pontius Pilatus, led og ble begravet,

oppstod den tredje dag etter Skriftene og fór opp til himmelen,

sitter ved Faderens høyre hånd, skal komme igjen i herlighet

for å dømme levende og døde, og hans rike skal være uten ende.

Vi tror på Den Hellige Ånd, som er Herre og gjør levende,

som utgår fra Faderen og Sønnen, tilbes og æres sammen med Faderen og Sønnen,

og som har talt gjennom profetene.

Vi tror på én hellig, allmenn og apostolisk kirke.

Vi bekjenner én dåp til syndenes forlatelse

og venter de dødes oppstandelse og et liv i den kommende verden.

Amen.

18. Sang av Esben Holm Eskelund m/band: His name will shine

19. Forbønn for kirken og verden

Lysgloben tennes under forbønnen

Bønnesvar: Herre, hør vår bønn

20. Nattverd

21. Salme før nattverd: NoS 537: Guds kirkes grunnvoll ene

Guds kirkes grunnvoll ene, er Herren Jesus Krist. Ved ord og vann alene den er hans verk for visst. Da han på korset døde, han vant den som sin brud, så den sin Gud kan møte i rettferds rene skrud.

I hver nasjon og stamme er kirken én på jord. Dens budskap er det samme, ett navn dens løsenord. Én dåp, én tro, én Herre, ett håp den vandrer med, og ett skal brødet være som her den næres ved.

Så er den alt her nede forent med Gud og dem som står for ham med glede og alt er kommet frem. Hør deres jubel tone! Å Herre, hjelp at vi får synge for din trone med dem til evig tid

Prefasjonsdialog: L: Herren være med dere

M (reiser seg): Og med deg være Herren L: Løft deres hjerter. M: Vi løfter våre hjerter til Herren L: La oss takke Herren vår Gud M: Det er verdig og rett

Prefasjon

L: I sannhet verdig og rett er det

Hellig

A: Hellig, hellig, hellig er Herren Sebaot. All jorden er full av din herlighet. Hosianna i det høyeste. Velsignet være han som kommer i Herrens navn. Hosianna i det høyeste.

Nattverdbønn med innstiftelsesordene.

L: Vi takker deg, all godhets kilde. Du sendte din Sønn. Han ble korsfestet og sto opp fra de døde. Han åpnet skriftene og åpenbarte seg for sine venner da han brøt brødet og gav dem. Nå ber vi deg: la din Ånd komme over oss og over dine gaver, så våre øyne åpnes, og vi kjenner ham igjen som vår korsfestede og oppstandne Frelser.

Innstiftelsesord

Vår Herre Jesus Kristus, i den natt da han ble forrådt, tok han et brød, takket, brøt det, gav disiplene og sa: Ta imot og spis! Dette er min kropp som gis for dere. Gjør dette til minne om meg. Likeså tok han kalken etter måltidet, takket, gav dem og sa: Drikk alle av den. Denne kalk er den nye pakt i mitt blod som utøses for dere så syndene blir tilgitt. Gjør dette så ofte som dere drikker det, til minne om meg.

L: Stort er troens mysterium

A: Kristus døde, Kristus stod opp, Kristus skal komme igjen.

L: Hellige Gud, gi oss brennende hjerter, så vi i undring og glede tar vare på ditt ord og viser barmhjertighet mot den som lider. Bli hos oss, også når vi tviler og sørger. Gå med oss, inntil savn og smerte har veket for evig jubel og lovsang!

Herrens bønn.

Vår Far i himmelen. La navnet ditt helliges. La riket ditt komme. La viljen din skje på jorden slik som i himmelen. Gi oss i dag vårt daglige brød, og tilgi oss vår skyld, slik også vi tilgir våre skyldnere. Og la oss ikke komme i fristelse, men frels oss fra det onde. For riket er ditt og makten og æren i evighet. Amen.

Fredshilsen

L: Guds fred være med dere

M: Guds fred være med deg

Brødsbrytelse

L: Brødet som vi bryter, gir oss del i Kristi kropp.

Vinen som vi drikker, gir oss del i Kristi blod.

Du Guds Lam Du Guds Lam, som bærer verdens synder, miskunne deg over oss. Du Guds Lam, som bærerverdens synder, miskunne deg over oss. Du Guds Lam, som bærer verdens synder, gi oss din fred.

L: Kom, for alt er ferdig.

4 nattverdstasjoner.

Alle må gå fram midtgangen og fordeler seg på de fire stasjonene framme. De fra sideskipene må ikke gå direkte fram, men gå bakover i sideskipet, til de kommer helt bak, og så stille seg i køen i midtgangen.

De fra sideskipene må heller ikke gå gjennom benkene i hovedskipet.

Salmer under nattverden: NoS 529: Om alle mine lemmer

Om alle mine lemmer var fylt av bare sang, om de så høyt istemmer at det i skyen klang, og sang jeg dag og natt, jeg kunne ei gjengjelde med takk Guds rikes skatt.

Jeg vil min pris frembære, o store Gud, til deg! Deg være lov og ære fordi du kalte meg og talte meg blant dem som ved din store nåde hos deg har fått sitt hjem.

Du har blant oss din kirke grunnfestet, Herre kjær. Alt godt du ville virke i menigheten her. La her oss i ditt hus i troskap mot deg vandre og følge Ordets lys!

La livets kilde flyte, så ingen stanser den! La folkeslag seg fryde mens tider farer hen! La lykkes Jesu navn, så vi vår vei kan finne inn i din faderfavn.

Vår sang skal deg opphøye, o Gud, som alt formår, du ser oss med ditt øye hvor vi i verden går. Når vi har endt vår gang, skal nye røster heves og synge Sions sang!

NoS 2013 nr 342: Amazing grace;

Amazing Grace, how sweet the sound, That saved a wretch like me. I once was lost but now am found, Was blind, but now I see.

T'was Grace that taught my heart to fear. And Grace, my fears relieved. How precious did that Grace appear The hour I first believed.

Through many dangers, toils and snares I have already come; 'Tis Grace that brought me safe thus far and Grace will lead me home.

The Lord has promised good to me. His word my hope secures. He will my shield and portion be, As long as life endures.

Yea, when this flesh and heart shall fail, And mortal life shall cease, I shall possess within the veil, A life of joy and peace.

When we've been here ten thousand years Bright shining as the sun. We've no less days to sing God's praise Than when we've first begun.

S97 nr 69: O Jesus, du som fyller alt i alle

O Jesus, du som fyller alt i alle, som rik på miskunnhet og nåde er, jeg lik Maria for din fot vil falle, for intet hvilested er skjønt som her. Min Frelser kjær, ditt skjønne navn jeg nevner, ifra mitt hjertes dyp jeg priser deg. Og alle tvilens mørke skyer revner, din nådesol skal gjennomstråle meg.

Jeg er jo skjult i dine sår og vunder. Ditt ord er blitt en lykte for min fot. Når du meg fører inn i prøvens stunder, din Hellig Ånd skal gi meg kraft og mot. La ilden alltid i mitt hjerte brenne. Fyll du meg mere med din kjærlighet! Så jeg igjen kan andre sjeler tenne i brann for deg, som skjenker liv og fred.

Jeg intet annet ønske har på ferden enn blott å være deg et ærens kar, at jeg må være lys og salt i verden, og skinne som en stjerne ren og klar. Du er mitt alt, o Jesus, du er livet! Hva enn meg møter, du min lovsang er. Du har jo himlens herlighet meg givet. I evighet skal jeg få være der.

Etter utdelingen:

L: Den korsfestede og oppstandne Jesus Kristus har nå gitt oss sitt hellige legeme og blod som han gav til soning for alle våre synder.

A: Han styrke oss og holde oss oppe i en sann tro til det evige liv.

L: Fred være med dere.

ML: Vi takker deg, visdommens Gud, for ditt måltids dype hemmelighet: Brødet vi har brutt, er ett. Din Sønn har gitt sitt liv for en verden og en menneskehet.

A: Vi ber deg: Hjelp oss å høre det rop du har hørt, å se den nød du har sett og å elske vår neste som oss selv.

22. Slutningssalme: NoS 479: Deg å få skode

Menigheten står

Deg å få skode er sæla å nå, Gud, ver det syn som mitt hjarta vil sjå; ver du for tanken min dyraste skatt, ljoset som strålar ved dag og ved natt!

Ver du min visdom, mi sanning og trøyst, tal du det levande ord med di røyst! Far, lat meg vere barn her hjå deg. Kom til meg, Herre, ja, bu du i meg!

Konge i æva, å lat du meg då, sigrande inn i dett rike få gå Ver du mi tru, den vona eg ber, til eg får skode din din herlegdom der.

Amen.

23. Velsignelsen

L: La oss prise Herren!

M: Gud være lovet. Halleluja, halleluja, halleluja.

L: Herren velsigne deg og bevare deg. Herren la sitt ansikt lyse over deg og være deg nådig. Herren løfte sitt åsyn på deg og gi deg fred.

M: Amen. Amen. Amen.

3 x 3 bønneslag.

24. Utsendelse

L: La oss gå i fred og tjene Herren med glede.

25. Utgangsprosesjon/postludium: Johan Sebastian Bach: Preludium i Ess-dur

Offer blir tatt opp ved utgangen:

Det går til Bibelselskapets Bibelprosjekt for Bibeldagen 2012:

Bibler til Vietnam og Kambodsja

Når prosesjonen begynner å gå, reiser alle seg, og når prosesjonen er kommet nedover midtgangen, begynner den nye biskopen å gå sammen med kongen og hans følge. Deretter følger menigheten. De fremste benkene først.