— Jeg leser svaret fra kunnskapsministeren dit hen at Vennesla kommune kan fortsette med å gi elever permisjon til å dra på Polen-turer, så lenge de innsamlede midlene kommer alle til gode og søknadene behandles individuelt, sier Hans Fredrik Grøvan til Fædrelandsvennen.

Vennesla-politikernes vedtak om at elever ikke lenger skal få fri fra skolen for å dra med buss til konsentrasjonsleirer fra andre verdenskrig, som kom som følge av en presisering fra Fylkesmannen, har opprørt foreldre og elever i Vennesla.

Følg Fædrelandsvennen Vennesla på Facebook!

Men stortingsrepresentanten fra Lyngdal mener turene kan fortsette så lenge foreldrene sender permisjonssøknad for hver enkelt elev i klassen, i stedet for at hele klassen gis permisjon etter en enkelt søknad.

— Det åpner for at hele klassen kan få permisjon til å reise, mener han.

Svarte

I sitt skriftlige svar til KrF-representanten skriver Torbjørn Røe Isaksen at han ikke kan kommenterer enkeltsaker, og at det er Fylkesmannen som veileder om regelverket, men at forutsetningen for å gi permisjon er at det er forsvarlig å gi eleven fri fra opplæringen.

«Om permisjonen er forsvarlig eller ikke må avgjøres etter en konkret vurdering for hver enkelt elev. Hensynet bak regelen er at foresatte skal ha mulighet til å ta ut elevene fra den obligatoriske grunnskoleopplæringen utenom skolens ferier, når det er forsvarlig».Og videre:

«Både ordlyden og hensynet bak regelen tilsier at bestemmelsen ikke kan brukes til å gi gruppepermisjoner. Kommunen kan derfor ikke innvilge permisjon for en gruppe elever med hjemmel i opplæringsloven § 2-11».

— Kan reise

— Formålet med loven er at elevene ikke skal gis permisjon til å reise sammen, Grøvan?

— Vi må forholde oss til loven, men det er ikke noe i veien for at elevene søker individuelt - og reiser sammen. Da jeg selv var rektor i Lyngdal på 1990-tallet, gjorde vi det samme. Problemstillingen er ikke ny, og gratisprinsippet ivaretas ved forutsetningen om at innsamlede midler skal komme alle elevene til gode, sier Hans Fredrik Grøvan.- Et annet svar fra kunnskapsministeren hadde forundret meg, ettersom de da ville satt stopp for det engasjement og de ressursene foreldre kan bidra med inn i skolen.

Viktig bidrag

I sitt svar skriver Torbjørn Røe Isaksen at turene er et viktig bidrag til blant annet det holdningsskapende arbeidet mot diskriminering og rasisme.

«Skoleledere, lærere, foresatte og elever har i dag et vidt spillerom til å organisere og ta frivillige initiativ som kan bidra til at skoleturer som medvirker til økt motivasjon og læring, fortsatt kan avholdes».

«Etter mitt syn bør regelverket gi gode rammer for at skoleledere, lærere, elever og foresatte kan samarbeide om å arrangere skoleturer til beste for hele elevgruppen».

Leder av Levekårsutvalget i Vennesla, Inger Turid Tonstad (KrF), sier at de vil ta saken opp igjen etter sommeren.— Saken har engasjert bredt, og er det åpnet for en ny tolkning her, så vil vi bli informert om det. I så tilfelle ser det lyst ut.