KRISTIANSAND: Han skal ha krabbet ut av bygget blodig og kraftig forslått. Da Fædrelandsvennen kom til stedet sto han oppreist, bandasjert og fikk behandling av helsepersonell og brannvesen, før han ble kjørt til sykehuset i Kristiansand.

Mandag kveld lå han på operasjonsbordet.

– Politiet har fått opplyst fra sykehuset at han vil bli lagt i kunstig koma, sier operasjonsleder Øyvind Hægeland i Agder politidistrikt.

Sent mandag kveld ble han fløyet til Haukeland sykehus i Bergen, som har den fremste ekspertisen på brannskader.

Han ligger nå i respirator.

Eksplosjonen skjedde med voldsom kraft. Rørleggeren som sto midt i eksplosjonen er mandag kveld fløyet til Haukeland sykehus. Foto: Jan Oddvar Eide

Undersøkes av politiet

I tillegg til rørleggeren som ble skadet, skal ytterligere to personer ha blitt behandlet for røykskader.

Rørleggeren er ikke avhørt.

Mandag kveld opplyste politiets operasjonssentral at kriminalteknikere ble sendt fra Arendal for å undersøke ulykkesstedet.

Det ble store skader i dette næringsbygget på Andøya etter mandagens eksplosjon. Foto: Tormod Flem Vegge

Hørte ulyder

Eksplosjonen ble meldt like før klokka halv to mandag i Andøyfaret 15. Den skal ha skjedd i et teknisk rom for sprinkleranlegget, som ligger i første etasje i næringsbygget som huser flere selskaper på Andøya i Kristiansand, blant andre OneCo og tele- og IT-selskapet Mobit.

Bygget eies indirekte av investorene Vidar Robstad og Svein Erik Utheim Halvorsen.

Hørtes ut som gravemaskin

– De som jobber i kantina tok kontakt med vaktmesteren fordi det ristet inne på sprinklerrommet. Det hørtes ut som en gravemaskin som holdt på der inne. Det ristet fortsatt kraftig da han kom inn, så han ringte til rørleggeren som var på Grim bare 15 minutter unna, forteller Svein Erik Utheim Halvorsen.

– Det var en ventil som står inne i bygget ved vanninntaket fra det kommunale ledningsnettet til overrislingsanlegget, som eksploderte. Det virker som om det har vært et stort overtrykk, sier Halvorsen.

Vaktmesteren har forklart at trykkmåleren sto på null, etter at den hadde gått en runde ekstra i måleren.

Vaktmesteren sto selv rett på utsiden av bygget da eksplosjonen skjedde.

Materiale, deler og skarpe metallgjenstander ble slengt flere titalls meter ut fra bygget. Foto: Tormod Flem Vegge

Jobbet i kum

Da rørleggeren ankom ble vaktmesteren stående å snakke med to ansatte i Kristiansand kommune som jobbet i en kum, like på utsiden.

– De hadde glemt stigen nede i kummen. Så vaktmesteren sto og snakket med dem, mens rørleggeren skulle lufte ut rørene. Det er en standard prosedyre når det oppstår trykk i rørene, sier Halvorsen.

Vakthavende ingeniør i kommunen sier mandag kveld at det ble gjort rutinemessig arbeid på stedet i forkant av eksplosjonen:

– Jeg kan bekrefte at to av våre folk gjennomførte rutinemessig spyling av rørene. Dette gjøres over store deler av ledningsnettet en gang i året.

Det ble jobbet i en av kummene utenfor bygget i forkant av eksplosjonen. Foto: Jan Oddvar Eide

– Må ha vært gass

Operasjonsleder Øyvind Hægeland i Agder politidistrikt bekrefter mandag kveld at de første meldingene de fikk var at det luktet gass på stedet.

Han sier politiets undersøkelser vil fortsette tirsdag.

– Hvorfor og hvordan dette kunne skje er foreløpig en gåte. Men det kan ikke bare være vanntrykket. Det må ha være gass der, men vi har ikke gass i bygget, sier Svein Erik Utheim Halvorsen til Fædrelandsvennen.

50 meter unna

Vitner i området forteller at de kjente trykkbølger fra eksplosjonen på lang avstand.

Skarpe metallgjenstander var slengt flere titalls meter ut fra bygget. Blant annet lå det flere gjenstander på taket til et parkeringshus rundt 50 meter unna.

Avdelingsleder Håkon Dean i OneCo beskriver hendelsen slik:

Avdelingsleder Håkon Dean hos OneCo. Foto: Tormod Flem Vegge

– Vi satt på kontoret og hørte et sinnssykt drønn. Det ristet i metall. Først tenkte jeg at det var en dynamittsalve som gikk av, men det hadde jo ikke vært noen piping i forkant. Så gikk brannalarmen.

Anette Strædet, som også er selger for Mobit, forteller at hun hørte et smell av en karakter hun aldri har hørt.

– Jeg hørte et høyt, skingrende smell. Noen løp til vinduene, men jeg tok veska mi og pc-en og løp ut. Jeg fryktet at det skulle komme et smell til. Da jeg kom ut luktet det brent, og det så ut som om halve kantina var flydd vekk, sier hun.

Bygget evakuert

Bygget ble raskt evakuert.

– Alle reagerte stille og rolig, helt til de kom ut på plassen utenfor og så en som var skadet. Vi ble sjokkert over kreftene som hadde vært i sving. Dette er et sted som alle går forbi på vei til parkeringshuset, så det er tilfeldig at ikke en av oss var der akkurat da det smalt, sier Håkon Dean i OneCo.

Bygget har fått store skader. Det er fortsatt uklart når det kan tas i bruk igjen.

Svein Erik Utheim Halvorsen tror det skal gå greit å isolere den skadede delen av bygget, og at det ikke det skal gå lang tid før de som arbeider der kan komme tilbake på jobb.

Hele veggen ble blåst ut på kontorbygget. Foto: Tormod Flem Vegge