– Folk må kjøre forsiktig, spesielt om natta

Forrige uke drev flere tonn med planker inn til kysten i Aust-Agder. Kystverket mener at plankene trolig ikke lenger er til hinder for skipstrafikken, mens skipsfører på redningsskøyta oppfordrer båtførere til å kjøre forsiktig.

Publisert:

Forrige uke og tidligere denne uka drev en haug med planker inn langs sørlandskysten i Aust-Agder. Redningsskøyta har til sammen samlet sju tonn med planker. Foto: RS147 Inge Steensland

  • Jon Berntsen Kåsa

AUST-AGDER: – Folk må kjøre forsiktig med båt, spesielt om natta. Man må passe på at man ikke kjører på noe materiale eller planker som driver i havet, sier skipsfører Tommy Gjerland på redningsskøyta Inge Steensland i Arendal.

Mellom Grimstad og Tvedestrand har det de siste ukene blitt drevet i land store mengder planker. Gjerland forteller at redningsskøyta så langt har losset opp rundt sju tonn med planker.

– Det som har drevet i land er bare det vi har sett, og det er masse vi ikke har sett. Mengdene materialer er enorme, sier han.

Les også

Mange tonn planker har drevet i land på sørlandskysten

– Det som har drevet i land er bare det vi har sett, og det er masse vi ikke har sett. Mengdene materialer er enorme, sier skipsfører Tommy Gjerland, på redningsskøyta Inge Steensland. Foto: Tommy Gjerland

Regiondirektør i Kystverket Sørøst, Harald Andreassen, sier at årsaken er ukjent, men trolig er det et lastfartøy med mye planker som har fått lasten drevet ut under dårlig vær. Ifølge NRK er det også observert planker i Danmark.

– Sannsynligvis er alle plankene drevet inn til land, og ikke lenger være til hinder for skipsfarten, sier Andreassen til Fædrelandsvennen.

Skipsfører Tommy Gjerland forteller at det skjer fra tid til annen at skip mister lasten sin.

– Hvis det er skikkelig uvær har du kanskje ikke noe annet valg enn å la lasten forsvinne. Da kan det være farlig å gå ut på dekk for å sikre lasten. Dette er noe som skjer fra tid til annen, sier Gjerland.

I norske farvann skal skip varsle Sjøfartsdirektoratet ved uhell. Men til NRK sier kommunikasjonsdirektør, Dag Inge Aarhus, at de ikke har fått noen meldinger.

Det synes Gjerland lite om.

– Du skal melde ifra bare om du mistenker at du har mistet materiale. Det er vanlig folkeskikk, sier skipsføreren.

Tips eller tilbakemelding til journalisten?
Jon Berntsen Kåsa jon.berntsen.kasa@fvn.no
Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Kystverket
  2. Sjøfartsdirektoratet
  3. Aust-Agder
  4. Skipstrafikk
  5. Tvedestrand