SØGNE: Tross den mye omtalte fredningen godtar fylkeskonservatoren nå et leilighetskompleks med restaurant ved den tidligere verftstomta på Kapelløya.

— Jeg tror det kan bli en flott perle, på en annerledes plass. Vi gleder oss veldig, og har stor tro på det, sier Trond Moi til Fædrelandsvennen.

Den kjente kokken og restauranteieren skal drive spisested og kafé om sommeren, resten av året blir driften basert på arrangementer og bedriftsmarkedet.

Dette blir kjedens niende restaurant, men den første hvor du må over bølgen(e) for å komme fram til matbordet, poengterer Moi.

— Vi har lyst å skape noe som er så unikt at folk kommer fra hele landet for å oppleve det, sier kokken ubeskjedent, og sier han vil røpe flere detaljer senere. Først vil de ha godkjenningen i orden.

River verftet

Avtalen går ut på at utbygger ferdigstiller restaurant, kjøkken og alle dertil hørende fasiliteter, som for eksempel bakerovn, røykeri og urtehage.

— Når røyken står opp og folk kjenner lukten av ferskt brød i båten, iler de nok til, spår kvindølen.

Onsdag går planene om 21 leiligheter og restaurant ventelig gjennom i plan- og miljøutvalget, deretter står et firma klart til å starte riving og opprydding på verftstomta.

— Jeg tror det blir veldig greit, sier tidligere verftseier Jan Erik Bentsen (69), som har levert stafettpinnen videre til sin sønn og datter.

Det sa han ikke for halvannet år siden, da Riksantikvaren fredet Ny-Hellesund etter at Søgne kommune godkjente de gigantiske utvidelsesplanene. Bentsen kalte denne inngripen en «katastrofe» for sundet.

Nå står solen atter opp i det idylliske sundet.

— Det er litt moro at det blir litt virksomhet igjen, dermed blir det også bedre grunnlag for rutebåtdriften. Dette er bare positivt, mener pensjonist Bentsen, som la ned tradisjonsrike Bentsen & Sønner AS i 2008, etter 99 års drift.

Fikk grønt lys

Nå er konferansesenteret redusert fra 2400 til 1400 kvadratmeter, og begrenset til den del av eiendommen som var bebygd fra før. Prosjektet er dermed funnet spiselig av fylkeskonservatoren.

«Med den reduserte utnyttelse, plasseringen og utformingen byggeprosjektet nå har fått, og med utviklingen av eiendommen som underliggende premiss, har Fylkeskonservatoren funnet å ville gi dispensasjon fra fredningen og tillate nybyggene.» heter det i uttalelsen fra fylkeskonservator Frans-Arne Stylegar.

Leilighetene blir solgt, med klausul om utleie. Restauranten blir på 100 kvadratmeter, og ute og inne skal det bli plass til om lag 150 personer. På investorsiden har søsknene John Atle og Hanne Bentsen gått sammen med Rune Torsøe, som har 50 prosent av prosjektet.