LYNGDAL:: Under rettsaken i Lister tingrett i forrige uke uttrykte kvinnen i 20-årene om sterk anger for overgrepene mot to lett psykisk utviklingshemmede menn. Begge var brukere av aktivitetshuset hun jobbet på. Den tidligere omsorgsarbeideren sa seg i retten skyldig i alle tiltalepunktene – blant annet for å ha misbrukt sin stilling.

Med den ene av mennene hadde hun gjentatte samleier, med den andre ved én anledning. Kvinnen sa selv fra til arbeidsgiveren. Hun ble siden anmeldt av Lyngdal kommune.

På spørsmål fra tingrettsdommer Robert Versland erkjente kvinnen at hun var klar over mennenes tilstand, og at de ikke var på hennes nivå. Hun beskrev det som relasjonen dem i mellom hadde «sklidd ut» i en periode hun hadde det svært vanskelig hjemme.

Forklaringen til de to mennene ble avspilt for retten for som videoopptak fra egne dommeravhør. Vitner oppgav at handlingene hadde ført til at begge hadde endret personlighet mot det mer innadvendte.

Retten regnet tilståelsen som formildende, og nevner i domsavsigelsen at kvinnen ikke manipulerte de to – snarere utnyttet deres seksuelle drifter for å tilfredsstille egne behov. Uten tilståelsen, hadde forholdene kvalifisert for fengsel i ett år i to måneder. I stedet ble kvinnen av tingretten idømt ni måneders fengsel.

Hun mister også rettighetene til å arbeide med psykisk utviklingshemmede i all framtid, og må betale en oppreisning på til sammen 125.000 kroner til de to fornærmede.