OSLO: "Norsk mat kan være fortreffelig, skriver Lonely Planet i sin rykende ferske guidebok "Norway". Men:

Med uoverkommelige priser på restaurantene, ender mange besøkende opp med å spise hurtigmat som pizza, pølser og hamburgere.

"Det er ikke bare utenlandske besøkende som føler nøden — det er ofte hevdet, underbygget av offisielle studier, at frossenpizzaen Pizza Grandiosa faktisk er Norges nasjonalrett", ifølge boken som er ført i pennen av Anthony Ham, Kari Lundgren og Miles Roddis, skriver Aftenposten.no.

Frokost på tube

Det kreves en klok strategi for å finne balansen mellom behovet for å spise og å unngå å bli blakk. Ett råd fra Lonely Planet er å tenke i norske kroner, og ikke i hjemlig valuta - "ellers kan du virkelig ende opp avmagret".

For å spare penger, kan du starte dagen med en raus hotellfrokost, lyder rådet. Nordmenns frokost kommer ofte i tubeform - og dette har ikke noe å gjøre med tannhygiene, opplyser boken. Kremost og kaviar på tube er nemlig en norsk frokostfavoritt, sistnevnte gjerne sammen med gulost og kokt egg.

Vafler hver dag

Skal du først spise middag på restaurant, prøv reinsdyrstek, tipser verdens mest kjente guidebok. Du bør heller ikke gå glipp av laks - en matvare som også er lykksalig billig, iallfall når den kommer i oppdrettsform. Ellers, prøv supermarkedene, "Norges siste bastion for fornuftige priser".

At vafler er norsk tradisjonsmat, vet de fleste nordmenn. Men Lonely Planet gjør muligens vaflene litt mer populære enn de faktisk er når boken beskriver våre daglige matvaner: "Om ettermiddagen tar nordmenn ofte en pause for å drikke kaffe og innta et av dagens høydepunkt: vafler med krem og syltetøy".

Kaffe-elskere

Grandiosa ser altså likevel ut til å være nasjonalretten. "Hvis Norge har en nasjonaldrikk, så er det kaffe", skriver Lonely Planet som noterer at nordmenn pr. person inntar mer av den svarte drikken enn noe annet folkeslag.

"En kan undre seg hvordan folk holder roen under påvirkning av så mye koffein", skriver forfatterne av guideboken.

Da er Lonely Planet mindre bekymret for nordmenns alkoholinntak. "Norges holdning til alkohol grenser til paranoia, særlig siden nordmenns alkoholinntak er blant de laveste i Europa", mener Lonely Planet.

Guideboken informerer leserne om den norske ordningen med Vinmonopolet, men har åpenbart ikke fått med seg at øl selges i butikk: Øl er "tilgjengelig i stort volum til særdeles overkommelige priser fra ølutsalgene til det statlige monopolet kjent som Vinmonopolet (kjent som bare 'pole')".

Likevel, nordmenn holder også på med ulovlig destillering hjemme, opplyser guideboken med en påfølgende advarsel: "Hvis du blir tilbudt hjemmelaget drikk, husk at effekten kan være djevelsk!"

Flere småfeil

I det siste har det rast en debatt om troverdigheten til Lonely Planet-bøkene. Også den helt nye fjerdeutgaven av forlagets Norge-guide, inneholder mange småfeil. Noen skyldes helt sikkert langt produksjonstid. Her er tre eksempler fra en rask gjennomlesning:

Boken hevder at tre millioner nordmenn hver lørdag lytter til det amerikanske radioprogrammet A Prairie Home Companion.

Restauranten Bagatelle har fortsatt to stjerner i Michelin-guiden; den ene stjernen forsvant imidlertid tidligere i år.

Flyselskapet SAS Norge heter SAS Braathens, og boken har ikke fått med seg at du kan fly direkte fra Oslo til USA.

(Aftenposten / Fædrelandsvennen)