Agder: Kommuner over hele sørlandskysten melder om dobling og flerdobling av folketallet.

– Dyreparken og Kaptein Sabeltann er selvfølgelig en viktig faktor. Og så er sjansene for godt vær gode her nede, med bading, sol og sommer, forklarer reiselivsdirektør Ronny Andersen i Inspirasjon Sørlandet.

Deres anslag er at én million mennesker vil i sommer gjeste Kristiansand-regionen, som også omfatter Lillesand, Vennesla, Søgne, Songdalen, Birkenes og Iveland. 85 prosent av dem er nordmenn, og de blir her et par netter i gjennomsnitt.

I tillegg vil ventelig flere hundre tusen turister gjeste de øvrige kommunene på Sørlandet.

Det koker.

Det er hett om dagen. Sørlandske gater og strender fylles opp av pengesterke rogalendinger, bleike østlendinger og varmehungrige nordlendinger.

– Nå begynner det å koke. Vi har ingen indikasjoner på at sommeren i år skal bli dårlig, tvert imot, sier turistsjef Heidi Sørvig i Lindesnes-regionen, som omfatter fem kommuner.

– Vi har 500.000 gjester på årsbasis, og regner at 300.000 av disse gjester oss om sommeren, opplyser turistsjef Monica Lunøe Rand i Arendals-regionen, som også omfatter Tvedestrand og Åmli.

Andre kommuner opererer med mer vage anslag.

– Det sies at Grimstads befolkning firedobles om sommeren. Det er fullt overalt, melder turistsjef Siri Asdal i byen med 20.000 innbyggere.

I kommuner som Søgne (10.400 innbyggere) og Lillesand (9.300 innbyggere) nøyer man seg med henholdsvis dobling og tredobling.

Litt færre tyskere og nederlendere er ventet på grunn av finanskrisen i Europa. Samtidig tyder prognosene fra Innovasjon Norge på at flere nordmenn av samme grunn velger innenlandsferie – over en halv million av dem gjester Dyreparken.

milliardomsetning.

– Innenlands markerer Sørlandet seg med Dyreparken, som har gjort en god jobb på produktutvikling og markedsføring. Mange velger å kombinere dette med sol og bading. Internasjonalt har «Superspeed» gjort tilgjengeligheten fra Europa og spesielt Danmark mye bedre enn tidligere, noe som vil styrke Sørlandets posisjon, påpeker reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge.

Sørlandet skal være den landsdelen som lokker flest norske turister i sommer. Den typiske gjesten skal – foruten å besøke Dyreparken – bade litt, shoppe litt, gå på stranden og spise is.

– Turismen har lange tradisjoner her nede, og det håper jeg vi kan fortsette med. Vi må bare ta en enda større andel av markedet, uttaler regiondirektør Siri Mathiesen i NHO Agder.

Mange av hennes 1130 medlemsbedrifter gjør god butikk i ferien. Hun mener det er avgjørende at turistene møter god service og vennligsinnede sørlendinger, slik at de ønsker å komme tilbake år etter år.

Ifølge Inspirasjon Sørlandet vil Kristiansand-regionen oppleve en turistomsetning på om lag 2,3 milliarder kroner i 2009 – det meste knyttet til sommersesongen. For begge Agder-fylkene passerer omsetningen trolig fire milliarder kroner, basert på tall fra en rapport av Transportøkonomisk Institutt (2005).