KRISTIANSAND: — Jeg kan ikke si noe annet enn at det har vært svært mange telefoner i dag. Det er smitte blant folk i byen, og de er blitt smittet innenlands, sier Haarr til fvn.no.

Sluttet å teste "friske" Ifølge smittevernoverlegen er det flere og flere som blir bekreftet smittet, men ved legevakten i Kristiansand har de for lengst sluttet å teste folk som ellers er friske.

— I dag har vi testet tre, fire personer. Men folk som ikke er i faresonen eller ikke har alvorlige symptomer, blir ikke testet, sier assisterende leder ved legevakten i Kristiansand, Ingebjørg Flack.

Ifølge Haarr går utviklingen mot epidemi som man har forutsett. Antall bekreftede tilfeller øker jevnt, og de fleste som blir smittet, får et mildt sykdomsforløp med normale influensasymptomer.

— Det er umulig å si når det virkelig bryter løs. Men vi får en epidemi i Kristiansand, og vi er i startfasen, sier Haarr.

Ved skolestart Tidligere har flere leger spådd at epidemien virkelig vil slå til i september. Nå peker de mer mot skolestart fra midten av august.

I Kristiansand har man planer om å opprette en egen influensaklinikk. Denne er ennå ikke oppbemannet, og smittevernoverlegen håper han slipper å sette den i drift.

— Ettersom det er sommerferieavvikling har vi ikke kapasitet til å oppbemanne en slik klinikk per nå. Jeg håper heller ikke at det blir behov for det, og at legevakta klarer å håndtere de tilfellene som oppstår, sier Haarr.

- Hold dere hjemme

Torsdag i forrige uke gikk Dagfinn Haarr ut i Fædrelandsvennen og oppfordret folk som føler tegn på svineinfluensa om å bare holde seg hjemme. Kun folk i risikogruppen ble oppfordret til å kontakte helsevesenet.

— Jeg tviholder på denne oppfordringen, og mener svineinfluensa skal håndteres som en vanlig vinterinfluensa. Millioner av mennesker verden over har allerede vært gjennom denne sykdommen uten komplikasjoner, sier Haarr.

Forbilledlig håndtert I løpet av helgen ble det klart at opp mot 40 sørlandsungdom trolig er smittet av svineinfluensa på 4H-leir i Breim i Sogn og Fjordane. Haarr berømmer ledelsen ved leiren for forbilledlig håndtering, og mener de smittede ungdommene ikke vil utgjøre noen stor smittetrussel for folk på Sørlandet.

— De har vært dødsflinke til å håndtere situasjonen. Ungdommene og foreldrene har fått utmerket informasjon, helt i tråd med det som anbefales, sier Haarr.

På legevakten forbereder sykepleierne seg på at influensasykdommen slår til ved skolestart.

— Det blir spådd at det kan komme en bølge av tilfeller rundt uke 34. Det som er viktig, er at folk ringer oss før de kommer. På den måten kan vi sluse dem inn en annen inngang. Vi vil svært gjerne unngå å få smittede folk inn på venteværelset, sier Ingebjørg Flack.