KRISTIANSAND: – Dermed har denne saken endt godt. Den savnede er i god behold, etter at familie og politi har lett etter ham hele helgen, sier operasjonsleder Bård Austad i Agder politidistrikt.

Familien er i kveld i en hektisk aktivitet, for å komme seg til Italia for å hente Thomas Herman. Austad sier at både politi og Bjålands familie er takknemlige for det store engasjementet lokalbefolkningen har vist.

Det har vært en rekke tips – etter at Fædrelandsvennen skrev om den mystiske forsvinningen lørdag. Thomas Herman Bjåland forsvant sporløst etter å ha levert sin sønn i barnehagen på Lund torsdag morgen.

Bare kjørte

Nå viser det seg at han bestemte seg for å reise vekk.

– Grunnet personlige årsaker har han valgt å kjøre, kjøre og kjøre, sier Austad.

Om han har tatt danskeferja eller kjørt rundt, visste ikke politiet i går kveld.

– Av og til er det vel slik at vi mennesker føler vi har nok å bære på, uten at det nødvendigvis er gode forklaringer på hvor for vi har det sånn?

– Ja, der sier du det. Men jeg kan ikke gå i detaljer om dette. Derimot kan jeg trygt si at det ikke ligger noe kriminelt eller strafferettslig bak forsvinningen, sier Austad.

Stor innsats

Politiet velger nå å avslutte saken – etter at de i helgen brukte store ressurser på å finne 25-åringen.

– Vi hadde allerede lørdag ettermiddag indikasjoner på at han var i utlandet. Men vi lå langt på etterskudd – og det var flott at han tok kontakt selv, sier Austad.

Indikasjonene kom fra elektroniske spor. Austad vil ikke gå i detalj om hvor langt politiet var kommet eller hva de visste. I helgen har familien til Bjåland og venner lett både i Farsund, Kristiansand og Bykle etter den savnede.

Politiet har koblet inn Kripos, grensemyndighetene, sjekket tog, fly og ferje, samt videokameraer og bomstasjoner i Kristiansand.

– Vi valgte dette fordi saken var helt spesiell. Han hadde vært lenge borte, og det var nokså uforklarlig. I ettertid vet jeg om andre saker som har vært nokså tilsvarende, og som også har endt godt, sier Austad.