FARSUND/KVITESEID: Somir Saha (25) fra Bangladesh ble funnet omkommet i en kanal mellom Vråvatn og Nisser i Vrådal i Kviteseid kommune 9. august. Saha var bosatt ved Farsund asylmottak.

Offentliggjorde navnet

I går valgte politiet å gå ut offentlig med asylsøkerens navn i håp om å få nye opplysninger. Så langt har det ikke ført til nye tips i saken.

— Vi har vurdert å gå ut med bilde, men foreløpig er det ikke aktuelt, opplyser lensmann Geir Kjartan Lid ved Kviteseid lensmannskontor til fvn.no.

Mannens identitet ble kjent ved hjelp av blant annet et bankort som ble funnet på den omkomne. Dette kortet skal sist ha blitt registert brukt i Kristiansand 1. august, bare en drøy uke før han ble funnet omkommet i Vrådal.

— Den endelige matchen var fingeravtrykkene fra Rettsmedisinsk institutt som samsvarte med mannens fingeravtrykk på asylsøknaden, opplyser Lid.

Les også: Asylsøker bosatt i Farsund funnet død i Kviteseid

Mannens pårørende er så langt ikke varslet om dødsfallet. Politiet har kontaktet Interpol og Kripos og fått hjelp av UD i de resultatløse forsøkene på å finne mannens nærmeste familie.

Oppsøkte landsbyer

— Representanter fra ambassaden reiste fysisk ut i landsbyene som er nevnt i mannens asylsøknad, kontaktet lokalt politi på stedet og spurte etter mannens familie.

Både steder i Bangladesh og Skandinavia ble oppsøkt uten hell. UD har nå sluttført arbeidet med å få kontakt med mannens familie.

— Det er ikke bare det at vi ikke finner pårørende, men vi har heller ikke funnet noen som kjenner til familien på de aktuelle stedene, sier Lid.

Tips i saken? Kontakt fvn.no på tlf: 800 81 300

- Mistenker dere at mannen har oppgitt falskt navn og falske opplysninger i sin asylsøknad?

— Det har jeg ingen kommentar til, svarer Lid.

  • Han kan ha oppgitt feil info til UD, uten at jeg kan svare på det, sier mottaksleder ved Farsund asylmottak, Karl Johan Skråmestø, til fvn.no på samme spørsmål.

Skråmestø medgir at omstendighetene tyder på at det er noe som ikke stemmer med informasjonen de har fått fra Saha.

Kan ikke utelukke noe kriminelt

Ifølge politiet tyder alt på at mannen druknet uten at noe kriminelt har skjedd, men de kan likevel ikke utelukke at Saha ble utsatt for en kriminell handling.

— Det er vanskelig å utelukke det. Vi venter på den endelige obduksjonsrapporten som kan gi svar på det, men per nå tyder alt på at vedkommende har druknet.

Den foreløpige obduksjonsrapporten tyder på at 25-åringen har ligget i vannet i fem til syv dager før han ble funnet omkommet.

Holdt seg for seg selv

Ifølge mottaksleder ved Farsund asylmottak, Karl Johan Skråmestø, holdt Somir Saha seg mer eller mindre for seg selv i de få månedene han bodde ved Husebyparken asylmottak i Farsund.

  • Det eneste vi vet er at han ikke var den mest sosiale i verden. Det var veldig få som kjente ham, forteller mottaksleder Karl Johan Skråmestø til fvn.no.

Saha tilhørte et lite miljø bestående av fem-seks personer på mottaket, men selv disse kan gi svært lite informasjon om Sahas bakgrunn.

— Det er få som vet noe om han. Vi har snakket med miljøet han kom fra og de gir uttrykk for at de hadde veldig lite kontakt med ham, opplyser Skråmestø.

Mottaket fikk heller aldri noe beskjed om at Saha skulle på ferie. Ifølge regelverket må man søke om permisjon og oppgi stedene man ønsker å besøke. Saha gjorde ingen av delene.

— Han opplyste ingenting til oss. Den ferien har han tatt på eget initiativ, sier Skråmestø.

Vil bli gravlagt i Farsund

Ifølge Lid er det kommunen hvor 25-åringen hadde sin siste bostedsadresse, som vil få ansvaret for mannens begravelse. I dette tilfellet er det Farsund.

En begravelse vil først finne sted når den endelige obuksjonsrapporten foreligger. Det vil ifølge Lid ta et par måneder.