KRISTIANSAND: I stedet for å bli møtt av 14-åringen på avtalt sted i et boligområde i Arendal, ventet politiet på den 52 år gamle rogalendingen. Dermed startet en massiv etterforskning som avslørte at mannen hadde begått to nye overgrep.

— Mannen forsøkte å lokke med seg 14-åringen på en kjøretur i sin personbil. Da dette ikke gikk, fikk gutten en invitasjon om å møte opp på samme sted senere på kvelden. I stedet ble politiet kontaktet av familien til gutten. Mannen satt i bilen til avtalt tid, og ble pågrepet av politiet, forteller politiadvokat Ingrid Thorsen ved Agder politidistrikt til fvn.no.

Møttes på nettet

Hendelsen fant sted i september for halvannet år siden. Mannen var først siktet for skremmende og plagsom oppførsel, men siktelsen ble kjapt utvidet til alvorligere forhold.

Det viste seg at 52-åringen i løpet av det siste halve året, mellom desember 2005 og mars 2006 hadde forgrepet seg på en 15 år gammel gutt i en by i Vest-Agder, samt en 14-åring i en by i Nord-Norge.

Med 15-åringen fra Sørlandet ble det gjennomført oralsex etter at de to hadde møtt hverandre på internett.

— Vi gikk gjennom mannens aktivitet på mobiltelefonen og internett. Han var svært aktiv på internett, og kom i kontakt med gutter på den måten, sier politioverbetjent Magne Storaker, som leder SO-teamet ved Agder politidistrikt som håndterer seksuelle overgrep.

Ett års fengsel

Den 15 år gamle gutten hadde lagt ut en profil av seg selv på nettsiden Gaysir, som er rettet mot homofile.

— Dette er en side som vi stadig kommer borti i saker. Det er stor aktivitet på nettsiden, som fungerer som et treffsted for homofile, sier Storaker.

At gutten selv tok initiativ til en forbindelse der sex var sentralt, ble det bare lagt begrenset vekt på da saken ble behandlet i Dalane tingrett nylig. Retten mener ungdommer har krav på særskilt vern mot at voksne utnytter deres usikkerhet og søken.

«Det er alvorlig at siktede ikke innser dette, heller ikke tross de tidligere dommer han har fått», heter det i dommen.

Mannen er tidligere dømt fem ganger for seksuelle ovegrep mot barn. Disse skjedde i perioden fra 1977 til 1998, og mannen sonet siste fengselsstraff på ni måneder i 1998. Ved flere av disse tilfellene skal mannen ha kommet i kontakt med ofrene via kontaktannonser.

For de to siste ovegrepene i 2005 og 2006, dømte tingretten 52-åringen til fengsel i ett år. Saken ble avgjort ved tilståelsesdom.

Anker ikke

  • Han synes dommen er streng, men vil ikke anke, sier mannens forsvarer, advokat Asbjørn Stokkeland, til fvn.no.

- Var formålet sex da han tok kontakt med gutten i Arendal?

— Nei, han sier ikke det. Han syntes synd på gutten som stod på en bussholdeplass. Men historien vil nok aldri gi svar på om han hadde en baktanke. Det blir bare spekulasjoner, sier Stokkeland.

Forsvareren opplyser at hans klient under hele etterforskningen har innrømmet forholdene. Påtalemyndigheten foreslo fengselsstraff i ett år og tre måneder, men Stokkeland mener at tingretten ikke kunne gitt strengere dom siden 15-åringen selv var aktiv i forhold til sexmøtet.

— En av grunnene til at jeg mener dommen er streng nok, er at gutten selv har vært aktiv med å få kontakt, sette opp møte, og ville selv gjennomføre det som skjedde, sier han.

Mannen bodde en periode på Sørlandet i forbindelse med jobben. Det var da overgrepet i Vest-Agder skjedde. Da han ble pågrepet i Arendal, var han på besøk hos en slektning.

— Han vil søke om å komme til et soningssted der han kan få hjelp. Han er homofil, men ble mobbet så mye da han var liten at han nå ikke tør å kontakte voksne homofile. Egentlig ønsker han å etablere et kjæresteforhold eller en relasjon til en mann, sier Stokkeland.