STAVANGER: Utvalgets forslag til nyorganisering av universitetssektoren innebærer en sammenslåing av UiS og Universitetet i Agder (UiA), som foreløpig har fått navnet Universitetet i Sørvest.

-Jeg er veldig imot at universitetene skal tvinges til å fusjonere. Det er kontraproduktivt, sier rektor Torunn Lauvdal ved UiA.

Færre og større

Stjernøutvalget anbefaler å opprette åtte store, regionale universitet som skal erstatte dagens 38 utdanningsinstitusjoner. Bare Universitetet i Oslo bevarer sin nåværende form. I resten av landet slås universitet og høyskoler sammen over samme lest som i sørvest.

-Hvorfor skal man opprette et nytt universitet i Hedmark og Oppland, når man ikke engang har penger til å gi gode rammevilkår til de universitetene som finnes i dag?, sier UiS-direktør Per Ramvi.

Bakgrunnen for utvalgets forslag om færre og større institusjoner er et ønske om å unngå kamp mellom småaktører om finansiering, samt å forbedre universitetenes internasjonale konkurranseevne.

Torunn Lauvdal kan ikke forstå at verken hennes egen institusjon eller UiS skal være for små i dag.

-Både i Agder og i Stavanger har vi brede, gode forskningsmiljø, med spisskompetanse på enkelte områder.

Frykter maktkamp

Lauvdal frykter at en tvunget fusjonering skal føre til økt konkurranse internt i de nye stororganisasjonene som forutsettes av utvalget.

-I en tid da norske universitetsmiljø satser utover mot sine regioners næringsliv og kompetansemiljø, vil denne løsningen kunne skape en intern maktkamp om posisjoner og penger, noe som vil gjøre universitetene mer innadvendt. Og en slik konflikt vil kunne vare i årevis, sier hun.

UiS-direktør Ramvi viser til en samlet uttalelse fra landets universitetsrektorer fra november i fjor, som slår fast at tvangssammenslåinger og lavere terskel for å få universitetsstatus ikke er veien å gå.

-Vi er gjerne med på forpliktende faglig samarbeid, men vi ønsker ikke enheter basert på geografiske hensyn alene. Vi ser for oss et kunnskapsbelte fra Agder i sør til Bergen i nord, med UiS sentralt plassert. Men vi kommer ikke til å være avhengig av geografisk nærhet for å samarbeide i år 2029, sier Ramvi.

Også UiS-rektor Aslaug Mikkelsen understreker viktigheten av frivillighet for godt samarbeid:

-Nå tror jeg ikke at utvalgets forslag blir den endelige løsningen. Men jeg vil understreke at samarbeid er bra — så lenge det er akademisk begrunnet. Påtvunget samarbeid på grunn av geografiske hensyn er ikke positivt.

Interne diskusjoner

Også studentorganisasjonene reagerer negativt på utvalgets forslag.

-Det høres veldig rart ut. Vi er ikke imot sammenslåing generelt, men den må skje på frivillig basis. En tvungen sammenslåing vil ikke ta hensyn til de ulike institusjonenes særpreg. Det vil slå uheldig ut, sier Kristine Nesvik, leder i studentorganisasjonen ved Universitetet i Stavanger (StOr).

Steinar Stjernø har ledet utvalget som bærer hans navn. Han vil ikke uttale seg til Aftenbladet, men henviser til dagens pressekonferanse om utvalgets forslag.

Jens Maseng har vært Norsk Studentunions representant i Stjernøutvalget. Heller ikke han vil kommentere konklusjonene før de blir lagt fram i dag, men han innrømmer at det har vært uenigheter internt i utvalget:

-Vi har hatt gode diskusjoner internt. På generelt grunnlag vil jeg si at det har vært viktig for oss å legge til rette for gode forskningsmiljø, sier han.

Tekst: Jo Moen Bredeveien jo.moen.bredeveien@aftenbladet.no