KRISTIANSAND: — Retten finner etter dette at tiltalte uaktsomt har forvoldt Pål Olsens død da han torsdag 3. desember 2009 kjørte slik at semihengeren påmontert trekkvognen han kjørte, fikk skrens og kom over i motgående kjørefelt og kolliderte med motgående bil som Pål Olsen førte, skriver konstituert tingrettsdommer Monica Haugedal i dommen.

Mister lappen

MÅLER OPP: Her ble bilen til Pål Olsen (30) stående oppå autovernet etter å ha blitt truffet av semihengeren. Politiførstebetjent Jorunn Hæstad måler opp. FOTO: JON ANDERS MØLLEN Foto: Jon Anders Møllen

Mannen mister også førerkortet i en periode på tre år og seks måneder, og må avlegge ny førerprøve.Det var 3. desember i fjor at Pål Olsen (30) fra Hægeland omkom i trafikkulykken i Kiledalen nord for Hægeland. Olsen var på vei til korøvelse og hadde med seg Vidar Flystveit i bilen.

Trailersjåføren kom kjørende nordfra, og i en sving like før for fylkesgrensen mot Aust-Agder fikk 24-åringen sleng på semihengeren slik at den dekket hele det motgående kjørefeltet. Hengeren traff Pål Olsens bil. Spor på kjøretøyet tydet på at hjulene på semihengeren hadde kjørt over bilen Olsen satt.

Olsen satt fastklemt etter ulykken, og ble konstatert død på sykehuset senere på kvelden.

Sjåføren erkjente seg ikke skyldig etter tiltalen da saken ble behandlet i begynnelsen av november i år. 24-åringen forklarte at han reduserte farten før svingen, og hevdet føret ikke var så dårlig som aktor Eirik Ramsland la til grunn i retten.

Retten mener årsaken til at hengeren kom over i motsatt kjørefelt, skyldes en kombinasjon av vogntogets hastighet inn i svingen og vanskelige kjøreforhold.

— Kjørte for fort

— Retten finner at farten åpenbart ikke har vært tilpasset kjøreforholdene på stedet. Tiltalte visste at det kom kjøretøy i mot, men reduserte ikke farten tilstrekkelig, og han bremset i svingen, skriver Haugedal.

Retten mener 24-åringen som yrkessjåfør burde handlet annerledes og forstått faren ved å kjøre så fort som han gjorde på det aktuelle føret. Statens vegvesen har lagt til grunn av sjåføren holdt en hastighet på mellom 69 og 81 km/t. Haugedal skriver at det etter rettens syn er åpenbart at tiltalte har holdt for høy fart i forhold til det forsvarlige.

24-åringen er tidligere dømt til 18 dagers betinget fengsel for å ha kjørt for fort med bil. Han mistet da lappen i 19 måneder.

I formildende retning legger retten vekt på at tiltaltes uaktsomhet ikke er av de grovere tilfeller, og at det er tale om en ulykkessituasjon. Retten mener likevel allmennpreventive hensyn tilsier en markert reaksjon ved uaktsom kjøring fra yrkessjåfør med dødsfølge.

I tillegg til fengselsstraff er 24-åringen dømt til å betale 75.000 kroner i oppreisning til både Olsens enke og sønn.

Saken oppdateres.