LINDESNES: — Det var forferdelig teit gjort. Men det er først i ettertid jeg har innsett hvor dumt det var, sier 13-åringen til Fædrelandsvennen.

Søndag kveld la han og to kamerater ut på nettstedet YouTube en tre minutters animert tegnefilm som fremstiller drap av medelever og ansatte på Spangereid skole. «Drapene» er det en lærer som står for fordi noen elever ikke har gjort leksa si. Flere elever og ansatte navngis.

Les også: Dreper lærere og elever i YouTube-film

13-åringen er fortsatt i sjokk over oppmerksomheten tegnefilmen har fått i lokalmiljøet, på skolen og i media.

— Jeg vet ikke hvorfor vi laget drap som tema. Vi har sett flere slike animerte voldsfilmer på YouTube og tenkte vel at det hadde vært morsomt å gjøre noe likende, sier han.

Kun en spøk

Heller ikke at elever og ansatte ble navngitt, samt at filmen heter «Spangereid skole», har han noe god forklaring på.

— Det hele var en stor spøk. Jeg har absolutt ingenting imot disse personene, sier han.

Han har laget mange ufarlige fantasifilmer tidligere, og lagt de ut på YouTube. Men da han hadde lagt også denne filmen på nett, angret han straks. Men han fikk ikke til å fjerne den.

Innkalt til rektor

Tirsdag ble filmen oppdaget av media og skolen, og han ble straks innkalt til rektor.

— Det var helt forferdelig. Først da skjønte jeg alvoret, forteller han. Uten at noen hadde oppfordret ham, gikk han til lærere og elever og ba innstendig om unnskyldning.

Han forteller at medelevene tok det som det var, nemlig en spøk.

— De kjenner meg jo, jeg er ikke akkurat en voldsperson. Så de lo og spurte om de hadde blitt «drept», sier han.

Sov dårlig

Alt oppstyret rundt animasjonsfilmen har gått hardt inn på ham og moren.

— Den første natten sov vi knapt i det hele tatt, forteller mammaen. Hun syntes veldig synd på sønnen, nettopp fordi hun vet at det ikke lå noen vonde tanker bak filmen.

Kan straffeforfølges

Politiadvokat Eirik Trønnes Hansen advarer mot å legge ut ting på internett som kan oppfattes som truende av andre. I flere tilfeller har politiet iverksatt straffeforfølging av de ansvarlige.

— Det finnes flere lovparagrafer som kan brukes dersom noen legger ut trusler, sjikane eller ærekrenker noen, sier Trønnes Hansen ved avdelingen for datakriminalitet hos Kripos.

- Sterkt medium

Han sier at selv om mange legger ut bilder eller ytringer de egentlig bare hadde tenkt som spøk, kan det av mottakeren bli oppfattet helt annerledes og som derfor kan rammes av straffeloven.

— Vi har flere saker der ungdommer er blitt straffeforfulgt for å ha lagt ut trusler mot en skole. Å legge ut på internett er en offentliggjørelse som går langt ut over det man gjorde før, nemlig å henge opp en plakat eller sende brev. Det er mange som ikke tenker over hvor sterkt internett kan være som medium, sier Hansen.