AGDER: Tallet strømløse steg fra 3.000 til 4.000 husstander søndag ettermiddag da montører som arbeidet med å få strømmen tilbake i ett område, kuttet strømmen til 1.000 husstander i Birkeland ved et uhell. Også helikopteret som skulle ha lettet arbeidet med kraftlinjene kom seg aldri i lufta.

Søndag kveld var antallet strømløse redusert til 300 husstander.

Informasjonsrådgiver ved Agder Energi, Hanne Liv Refsnes opplyser at montørene arbeider på spreng med å lokalisere og rette feilene.

Midlertidig løsning

På Birkeland blir det søndag kveld utplassert to strømaggregat på to nettstasjoner for å sikre kundene strøm over natten.

— Montørene jobber nå utover kvelden, og vi regner med at de fleste skal ha fått igjen strømmen i løpet av kvelden og at alle feil skal være rettet innen mandag morgen, opplyser Refsnes til fvn.no.

Agder Energi kan ikke annet enn å beklage situasjonen som har oppstått som et resultat av helgens snøfall.

Ikke i lufta

Klokken 12 søndag var det ventet to helikoptre som skulle lette arbeidet med å få strømmen tilbake, men de kom seg aldri i lufta på grunn av snøværet på basen.

– Nå venter vi et helikopter fra et annet sted, som vil være operativt om en trekvarters tid, sier Ottesen til NTB ved 13.15-tiden søndag.

– Vi vet hvilke linjer det er feil på, men ved hjelp av helikoptrene kan vi lettere finne nøyaktig hvor og hva slags problemer det er på linjene, sier Ottesen.

10.000

Hardest rammet søndag er folk i Aust-Agder. På det meste var 10.000 husstander uten strøm lørdag. Tung våt snø hadde lagt seg på trær som dermed knelte over kraftledninger og kortsluttet linjene.

Mange må regne med å være uten strøm en stund utover søndagen, og kanskje også mandag. Det oppstår ifølge Ottesen nye feil hele tiden, og mange av feilene kjenner man ikke omfanget av.

— De som er ute og jobber for å løse problemene setter sin ære i å få ting på plass så fort som mulig, men det er vanskelig å spå noe om når ting kan være løst, sier Ottesen.

De som forsøker å ringe strømtelefonen, må belage seg på lang ventetid.

Væromslag

Utover kvelden lørdag slo været om til sludd og regn, og dette har gitt tung snø på linjene.

— I tillegg skaper den sterke vinden problemer. Trær eller annet kan bøye seg over ledningene og kortslutte strømmen. Det andre er at ledningene kan bli slått mot hverandre og dermed kortslutte, forklarer Realf Ottesen.

— Det er over 20 feilsituasjoner på kraftlinjene i Agder, sier Ottesen.

Så lysere ut

Tidligere lørdag var 2000 husstander uten strøm. En stund så det lysere ut.

— Totalt sett for Agder var det cirka 1500 husstander som manglet strøm ved 12.30-tiden i går, sier Ottesen.

Men så tiltok altså problemene.