KRISTIANSAND: I mars i år fikk politiet i Kristiansand melding fra barnevernet om ei 16 år gammel jente som var savnet. I arbeidet med å spore henne opp tok politiet i bruk nettsamfunnet Nettby, hvor Kristiansand-politiet har en egen profil.

— Vi gjorde et forsøk på å spore henne opp gjennom Nettby, og klarte etter hvert å finne frem til jenta, sier leder for forebyggende avsnitt ved Kristiansand politistasjon, Hans Martin Skovly.

Det var NRK som meldte om avsløringen tidligere i dag.

Fem personer pågrepet

Den vellykkede leteaksjonen skulle vise seg å få uante konsekvenser for et lokalt narkomiljø. I leiligheten som den 16 år gamle jenta befant seg fant politiet tilfeldigvis store mengder hasj og amfetamin.

— Funnet utløste pågripelsen av jenta samt to andre personer som var i leiligheten. Det ble deretter gjort en ransakelse av en annen leilighet, som igjen førte til pågripelsen av ytterligere to personer, sier overbetjent Dag Tallaksen ved Kristiansand politistasjon.

Med unntak av jenta var alle de pågrepne menn. Alle fem har tilhørighet til Kristiansand, og skal være kjent for politiet fra tidligere. De fire mennene var i alderen 18-38 år, og en 21-åring tilbrakte en uke i varetekt. Alle de siktede er nå løslatt.

Fant narko for flere hundre tusen

I de to leilighetene fant politiet til sammen 1,2 kilo hasj og 500 gram amfetamin. Mengden har en potensiell salgsinntekt på flere hundre tusen kroner.

— De pågrepne er siktet for ulovlig oppbevaring av narkotika, men mengdene er så store at det er naturlig å tro at at stoffet var tiltenkt salg. Den videre etterforskningen vil avgjøre om siktelsene endres, sier Tallaksen.

Tallaksen opplyser at episoden hører til sjeldenhetene.

— Det er ikke normalt at vi avdekker grove narkotikaforbrytelser på denne måten, sier han.

- Bruker nettet for lite

Sosiale nettverk som Nettby og Facebook kan være er verdifull kilde til informasjon, noe politiet også følger opp på andre måter.

— Hvor mye og hva vi gjør vil jeg ikke si så mye om. Det sier på en måte seg selv hva man kan kartlegge ved å bruke nettet, men det er et aktuelt medium for oss å være på, sier leder for avsnittet for organisert kriminalitet i politiet i Agder, Leif Vagle.

Dag Tallaksen opplyser at politiet bruker de metodene som er tilgjengelige.

— Men vi bruker nok nettet altfor lite, innrømmer Tallaksen.

Nettby-siden til Kristiansand-politiet er ifølge Skovly godt mottatt av målgruppen.

— Vi bruker den til å legge ut en del informasjon, og til å snakke med barn og unge. Jeg har inntrykk av at de oppfatter det som en ok måte å kommunisere med oss på, sier Skovly.