GRIMSTAD: — Vi skal skate cirka 150 mil, og planlegger å tilbakelegge rundt 5-7 mil om dagen. Hele turen tenker vi kommer til å vare cirka en måned, sier Stian Lauritzen (21) til fvn.no.

Skiheisen

Stian Lauritzen er sønn av tidligere toppsykelist Dag Otto Lauritzen, og kommer opprinnelig fra Fevik. Nå går han på Hallingdal Folkehøyskole, hvor han ble kjent med Arne Olsen Harsheim (19) og Nikolai Kaasa (20), som også skal være med på turen.

— Det er egentlig bare en idé, som nå er blitt til virkelighet. Vi kom på hele opplegget i skiheisen på Hemsedal, og bare kastet oss ut i det, sier Lauritzen.

Han er ikke bekymret for ikke å klare den lange turen.

— Vi er ganske godt trent alle tre, og etter at vi nå har lagt i hardtrening frem mot sommeren så bør det nok gå greit, fastslår han.

CO2 utslipp

Guttene legger ut på den lange skateturen for å få folk til å bli mer oppmerksomme på miljøet, og hva hver enkelt kan gjøre for å hjelpe.

— Kullkraftverk har skylden for 80 prosent av jordens CO2 utslipp. Dette kan ny teknologi gjøre noe med, og vi ønsker å få dette ut til folket, skriver de tre på en gruppe for prosjektet på Facebook.

STOLT: Dag Otto Lauritzen tviler ikke på at sønnen klarer å gjennomføre turen. Foto: Scanpix. Foto: Scanpix

— Stian overgår meg i det meste

Faren til Stian, Dag Otto Lauritzen, har deltatt i sykkelrittet Tour de France åtte ganger, og er kjent som en mann som ikke takker nei til en utfordring. Nå er det sønnens tur, og Dag Otto er ikke i tvil om at sønnen vil klare å gjennomføre turen.- Stian overgår meg i det meste når det kommer til å ha talent for idrett. Han er god i alt han foretar seg, og har masse viljestyrke. Når han først bestemmer seg for å gjøre noe, så gjennomfører han det, forteller en stolt Dag Otto Lauritzen til fvn.no.

Stolt

Han synes det er veldig morsomt at sønnen i sommer skal ut på en 150 mil skatetur.

— Dette er noe de har funnet på helt selv, og jeg er stolt av Stian og de to andre, forteller han.

Han har ikke gitt sønnen noen treningsråd i forbindelse med turen, og tror heller ikke at han trenger det.

— Han går jo på idrettslinja nå, og der får han all den treningen han trenger. Dersom han hadde bestemt seg for å satse på en bestemt idrett er jeg overbevist om at han kunne blitt kjempegod, men han synes det er gøy å trene allsidig, og jeg er veldig fornøyd på hans vegne, sier Dag Otto.

Facebook-gruppe

Turen skal etter planen starte i Kristiansand 1.juni i år.

— Vi prøver å få ordnet en seilbåt som kan ta oss over til Hirtshals. Først tenkte vi å ta Superspeed, men siden planene er å gjennomføre turen mest mulig miljøvennlig tenkte vi at det var best å benytte oss av en seilbåt, forteller Lauritzen.

Etter at de tre ankommer Hirtshals går ferden videre sørover gjennom Danmark, Tyskland, Nederland, Belgia, og en måned senere vil de forhåpentligvis rulle inn i Paris.

De tre har opprettet en gruppe på Facebook som heter Skate for Nature, der kan interesserte lese mer om prosjektet. Gruppen har i skrivende stund 1.152 medlemmer.