KunstKristiansand— Figurasjonen er på vei tilbake, og det gjenspeiler seg også i årets sørlandsutstilling, sier kunstnerisk leder Aage Langhelle i Christianssands Kunstforening.Den juryerte landsdelsutstillingen åpner lørdag for 39. gang, og det med tendenser som ifølge Langhelle nå råder på den internasjonale kunstscenen:- Vi ser mangfold og frodighet, og ikke så mange kunstinterne koder. Det er rom for den personlige fortellingen. Kunsten er ikke så tilbakeholden og mager, og beveger seg mer i åpent lende, sier han.- Mens 90-tallet var preget av såkalt nykonseptualisme, har vi etter tusenårsskiftet beveget oss mot en mindre streng agenda. Typisk er det at tegning nå er tilbake for fullt, og det viser seg klart også på Sørlandet, sier han. DEBUTANTER.

Utstillingen viser 71 verk av 49 kunstnere, og hele 25 av dem er debutanter.- Verkene spenner fra klassisk tekstil til lydinstallasjon, og viser en variasjon som passer perfekt i Mangfoldsåret, sier Langhelle.- Se bare på denne, sier han og peker på debutant Line Beate T. Mastads «Integrering» - en strikket burka.- Denne visualiserer mangfoldet: foran er det setesdalsmønster, og ser vi nærmere etter finner vi også mønstre fra Midtøsten. Den er et bilde på vår samtid der de kulturelle grensene er flytende, mener han.Hvor mange av utstillerne som er amatører, har Langhelle ikke oversikt over. - Av erfaring vet vi at mange av debutantene er nyutdannede fra kunsthøyskolene. Ettersom vi har stor mangel på visningssteder, er det fint og viktig at landsdelsutstillingene gir dem en anledning, sier han. OMSTRIDT.

Ordningen med juryerte utstillinger av innsendte verk er imidlertid omstridt, og Bomuldsfabriken i Arendal velger i år ikke å vise Sørlandsutstillingen:- Utstillingskonseptet står på stedet hvil, og jeg har foreslått overfor styret at man endrer det slik at det for eksempel blir en kuratert del og en juryert del, sier daglig leder Harald Solberg. Han mener en mer interessant profil kunne ha tiltrukket seg flere etablerte kunstnere fra landsdelen.- For oss er det en liten og mindre viktig utstilling. De senere årene har besøkstallet gått ned, det er mindre interesse fra skoleklasser, og den er for kortvarig til å passe inn i vår programprofil, sier han. REVISJON.

Også Aage Langhelle i Christianssands Kunstforening mener utstillingsformen kan være moden for revisjon:- Sørlandsutstillingen er nå i en viktig fase der styret prøver å se muligheten for nye grep. Hvordan vi gjør det er ikke avklart, men vi må både ivareta behovet for fornyelse og ta hensyn til utstillingens vedtekter, sier han.Men i morgen står i alle fall det juryerte mangfold på plakaten.Tekst: Tone Sandbergtone.sandberg@fvn.no - 38 11 32 04