LILLESAND: — Jeg tror de færreste som har kjøpt hus siste året har vært så naive at de ikke har tatt høyde for en renteøkning på et par prosent, sier Eftevaag, som flyttet inn i flunkende nytt og moderne hus på Kjerkehei i Lillesand like før jul.

— Jeg gambler i alle fall ikke når jeg kjøper hus og vil bo godt, sier 44-åringen, som ikke tror hun kommer til å binde renten i tiden som kommer.

Eftevaag tror imidlertid at advarslene om boligkrakk kan få konsekvenser for folk som nå skal kjøpe eller selge bolig.

— For oss som akkurat har kjøpt nytt hus, er det selvsagt kjedelig med økte renteutgifter, men noen overraskelse er dette ikke. Men jeg håper rentehoppene skjer sakte, og at nivået ikke blir så veldig høyt før det går ned igjen. Konjunkturene svinger hele tiden. Nå kan vi bare håpe at dette ikke varer for lenge, sier hun.

Skremsler

Rådgiver Espen Solum i Kristiansand mener sentralbanksjefen drar skremslene for langt når han viser til Kristianiakrakket i 1899, da prisene i hovedstaden ble halvert på fem år.

— Den gang hadde vi ikke olje, og var et fattig land. Mange har dessuten en tendens til å snakke om boligmarkedet i Oslo som om det gjaldt hele landet. Arbeidsmarkedet i Kristiansand er glovarmt om dagen. Vi har knapphet på arbeidskraft, og det er fortsatt mangel på boliger. Vi vil i alle fall lande mykere på Sørlandet enn mange andre steder om det nå er gitt at sentralbanksjefen har rett i sine dystre spådommer, sier Solum.

Kritisk

Han tror for øvrig spekulasjonene i boligmarkedet vil flate kraftig ut, og at det igjen vil gi en prisdempende effekt.

— Vær kritisk, er hans råd til unge førstegangsetablerere.

— Vent med å kjøpe bolig til det sier «pang» i magen. Det blir vanskeligere å selge raskt igjen om du angrer. Vet du at du skal flytte til Oslo eller studere i utlandet om et par år, er det bedre å vente med huskjøp og leie bolig i stedet, sier han.