— Vårt håp er at dette løser saken, sier Kildens administrerende direktør Hans Antonsen.

-Vi har fått ny kunnskap som har relevans for Skattedirektoratets pågående klagebehandling, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H). Foto: Pedersen, Terje

Det var kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) som mandag formiddag orienterte Fædrelandsvennen om at regjeringen nå har engasjert seg i spørsmålet som har plaget Kilden i over ett år:— Det har vært viktig for regjeringen å finne en god løsning for de pågående sakene om merverdiavgiftskompensasjon og kulturhus, sier hun.

— Det er veldig gledelig at regjeringen velger å engasjere seg overfor Skattedirektoratet, og det gir stor grunn til optimisme om at dette nå kan løse seg, sier ordfører Harald Furre (H).

Unntaksregel

Teater- og konserthuset i Kristiansand fikk i april i fjor varsel fra Skatt Sør med krav om tilbakebetaling av 294,4 millioner kroner som ble gitt som momskompensasjon da Kilden ble bygget i perioden 2008 - 2012. I november ble kravet formalisert.

-Det gir stor grunn til optimisme om at dette nå kan løse seg, sier ordfører Harald Furre (H). Foto: Kjetil Reite

Et liknende krav ble sendt konserthuset i Stavanger, og det hele bunner i en unntaksregel i lov om kompensasjon for merverdiavgift i offentlig sektor som stammer fra 2008. Der heter det at moms ikke kan kompenseres hvis det offentlige driver kommersielt i konkurranse med andre som ikke får slik kompensasjon.Både Skatt Sør og Skatt Vest hevder at kulturinstitusjonene i Kristiansand og Stavanger driver kommersiell virksomhet i konkurranse med andre aktører.

Ny veileder

Men nå har EU-kommisjonen sendt ut en flunkende ny veileder om hvordan regelverket for statsstøtte i EU og EØS-området skal forstås. Og der slås det fast at virksomhetene i kulturhus ikke regnes som «økonomisk aktivitet» dersom billettinntektene bare utgjør en brøkdel av de reelle kostnadene.

Og slik forholder det seg i Kilden, i følge Hans Antonsen:

— Vi har regnet ut at en KSO-konsert koster over en million kroner å produsere, og billettinntektene ligger i gjennomsnitt på godt under 100.000 kroner, opplyser han.

I brevet som Finansdepartementet nå har sendt til Skattedirektoratet - som behandler klagesakene fra Kristiansand og Stavanger - heter det blant annet:

«På bakgrunn av Europakommisjonens veileder vil departementet (...) anta at enkelte aktiviteter som hittil har vært klassifisert som økonomiske, nå kan bli ansett som ikke-økonomiske.«

Ny kunnskap

— For regjeringen har det vært viktig at denne nye kunnskapen tilflyter skatteetaten. Derfor har Finansdepartementet sendt en fortolkningsuttalelse til Skattedirektoratet som redegjør for de nye vurderingene, sier kulturminister Hofstad Helleland.

— Vi kan ikke og skal ikke gripe inn i saker som er til behandling i skatteetaten. Men samtidig har vi gjennom arbeid med saken og en ny veileder fra Europa-kommisjonen fått ny kunnskap som har relevans for Skattedirektoratets pågående klagebehandling, utdyper hun.

-Med dette faller hele grunnlagsmaterialet i Skatt Sørs angrep på oss bort, mener Kildens direktør Hans Antonsen. Foto: Kristian Hole

Kildens direktør Hans Antonsen ble oppmerksom på den nye EU-fortolkningen allerede i mai, og sammen med ledelsen i Stavanger har han i juni hatt to møter med Skattedirektoratet:— Med dette faller hele grunnlagsmaterialet i Skatt Sørs angrep på oss bort, mener han.