KRISTIANSAND: — En kvinne jeg snakket med fortalte at hun hadde fått flere slibrige telefoner fra menn som kun ringte for å snakke grisete med henne. Hun følte dette svært ubehagelig, og har aldri opplevd lignende før I tillegg tør ikke mennene å møte henne for å ha sex, og dermed tjener hun ikke pengene som hun lever av, forteller Irene Sande i Prohjelpa i Kristiansand.

De prostituertes interesseorganisasjon i Norge (PION) tror forbudet mot sexkjøp i landet vil brutalisere hverdagen for kvinnene, og at telefonene på Sørlandet er en konsekvens av loven.

— Den nye loven er ment å ivareta kvinnene, men i praksis gir den kjøpers marked. De prostituerte blir i større grad stigmatisert, og blir for mange fritt vilt. Det fører til slike hendelser du henviser til hvor kvinner blir sjikanert og utsatt for overgrep, mener Astrid Renland hos PION.

Færre prostituerte. Fra 1. januar ble det ulovlig å kjøpe sex i Norge noe som har fått flere prostituerte til å flykte fra landet.

Fædrelandsvennen har i løpet av det siste halvåret fulgt utviklingen i sexmarkedet på Sørlandet. På flere enkeltdager ble det registrert mellom 30 og 40 kvinner som solgte sex bare i Kristiansand. Etter at loven ble vedtatt har dette antallet stadig blitt redusert, og ved årsskifte var det omtrent ingen som annonserte sine tjenester.

— Mange kvinner kvier seg for å annonsere på nett i frykt for å bli overvåket av politispanere, og dermed utsette seg for ubehageligheter, sier Renland.

BLIR TRAKASERT: Prostituerte i Kristiansand opplever å bli trakassert av menn som ringer for å grisesnakke. Irene Sande i Prohjelpa synes hendelsene er beklagelige. FOTO: JON ANDERS MØLLEN

Antallet sexannonser har imidlertid tatt seg opp igjen de siste dagene. I går registrerte Fædrelandsvennen omkring 12 sexannonser på Sørlandet.

— Vi tror at sexsalget bare blir mer skjult og at virksomheten går under jorda. Samtidig frykter vi at kvinnene i større grad blir utsatt for vold. Dette er også de prostituertes bekymring, sier Sande.

Kontakt på sms. Det nye sexkjøp-forbudet gjør det ikke ulovlig å annonsere for sine seksuelle tjenester. Det som har vært ulovlig er å opptre som hallik ved å medvirke til andres sexsalg. Likevel velger færre å annonsere på nett, og Sande forteller at horekunder har sikret de prostituertes telefonnumre.

— Før loven ble innført ga mange av de prostituerte bort sin kontaktinfo, og avtaler gjøres nå i større grad via sms, sier Sande.

Mer aggressive. I tillegg forteller hun at flere menn har tipset prohjelpa i kommunen om at enkelte prostituerte er blitt mer aggressive i sine fremgangsmåter den siste tiden.

— Vi har fått telefoner fra menn som forteller at de er blitt oppsøkt av prostituerte på kjøpesentre på kveldstid. Dette har vi ikke sett i Kristiansand før, og tyder på at mange kvinner er desperate etter å tjene penger, sier hun.