MANDAL: Nå krever han erstatning fra Vest-Agder fylkeskommune.

– Vi skulle ha flyttet inn for vel et år siden. Nå håper jeg det kan bli til sommeren om vi er heldige, sier Joachim Kerim (27).

Han og samboeren kjøpte tomten på Rugland i Mandal for å sette opp en enebolig. Kerim kontaktet en murer for å få på plass grunnmuren. Etter at jobben var påbegynt, ble Kerim spurt om det var greit at mureren brukte praksiselever fra Mandal videregående skole.

– Det var jo helt greit for meg ettersom de skulle bli fulgt opp av fagpersoner, sier han.

Men etter at grunnmuren og murveggene var reist, viste det seg at toppen var så dårlig at snekkerne ikke fikk gjort jobben. Det støpte innvendige gulvet begynte å slå sprekker etter at sviller og bærevegger var satt opp.

Reparasjoner fra murerens side hjalp ikke, sprekkene fortsatte å komme. I ett og et halvt år forsøkte mureren å ordne opp etter seg selv og elevene. Til slutt engasjerte Kerim et annet murerfirma som måtte fjerne alle vegger, og murgulvet brytes opp. Her ble det avdekket at elevene hadde brukt fem lag med avrettingsmasse enkelte steder. Gjøres jobben korrekt, er det nok med ett lag av denne massen. som er selvutflytende.

Utvendig buler en murvegg utover. Her må det aller mest gjøres på nytt.

Murerelevene hadde også satt opp grunnmuren til garasjen. Her stikker muren ut flere steder, slik at regnvannet treffer den med fukt som resultat.

Frustrasjoner

Kerim har anslått at alt ekstraarbeidet ennå overhodet er avsluttet vil koste ham vel 500.000 kroner. Mureren har betalt 200.000 kroner etter å ha innsett at han ikke maktet å ordne skadene. Nå krever Kerim at fylkeskommunen som har ansvaret for elevene dekker resten – altså 300.000 kroner.

– Dette har kostet oss enormt med tid, frustrasjoner og masse penger. Ennå er det lenge til vi kan flytte inn i huset vårt, sier Kerim, som har brukt alt av penger og tid han har hatt til overs for å styre med huset.

Nå vil han at fylkeskommunen skal ta ansvar og betale restsummen, ellers bærer det for retten. – Når man setter praksiselever i arbeid betyr det samtidig at man tar på seg ansvaret for at arbeidet blir fagmessig utført, påpeker Kerim.

Er ansvarlig

Fungerende rektor Arne Tobiassen ved Mandal videregående skole ønsker ikke å kommentere saken. Han sier på generelt grunnlag at skolen og fylkeskommunen er ansvarlig for det elevene gjør i sin skoletid. Læreren som hadde ansvaret for elevene har sluttet.

Advokat Jens Freuchen representerer Vest-Agder fylkeskommune, og sier at han skal ha møte med skolen i løpet av uka.

– Deretter vil jeg gå i dialog med huseier i håp om å finne en løsning, sier han.