ARENDAL: — Det var jeg som gjorde det. Det er min skyld. Det er ikke noen andre sin skyld, proklamerte 29-åringen fra vitneboksen i Agder lagmannsrett i Arendal i dag. Mens 29-åringen som ble dømt til ti års fengsel for mordbrann har trukket sin anke, har kvinnen som ble dømt til fem års fengsel – herav tre ubetinget – for medvirkning, anket skyldspørsmålet. Hennes advokat Sigurd Klomsæt vil prosedere på full frifinnelse.

I sin første politiforklaring etter brannen i Grimstad sentrum som kostet Brian Clausen (26) og Glenn Thomassen (25) livet natt til søndag 15. juli i fjor, knyttet 29-åringen sin daværende venninne tett til handlingen da han helte bensin i oppgangen til leilighetsbygget og tente på. ”Hun syntes det var en god ide – så vi fyrte hverandre litt opp”, sa den dømte i følge politiforklaringen fra 26. juli 2007. Senere på natten skal hun i følge politiforklaringen ha sagt: ”La oss bare se å gjøre det”.

I tingretten endret 29-åringen forklaringen, og mente kvinnen han omtaler som sin ”kjæreste” på det tidspunktet, ikke skjønte hva han kom til å gjøre. I sin forklaring foran de ti jurymedlemmene i lagretten i dag, sa 29-åringen rett ut at han hadde løyet i sin første forklaring.

— Det er feil det som står der. Jeg følte meg sviktet av henne. At hun hadde tystet på meg, sa 29-åringen som er far til barnet kvinnen fødte i januar i år. I dag har de i følge kvinnen lite kontakt, men i retten i dag omtalte eksvennen kvinnen i svært positive vendinger, og kjempet tappert for å frita henne for skyld i udåden han nå soner ti års fengsel for.

— Jeg fabla rundt meg i ett sett der vi satt i sofaen, sa 29-åringen som i dag hardnakket hevder venninnen ikke kunne ha trodd han ville gjøre alvor av truslene. Han innrømmet at han hadde snakket om å ta igjen mot de som han har forklart banket ham opp og raserte leiligheten hans samme dag. Han viste til at han pleide å vifte med våpen og dynamitt, men at han var kjent for å snakke en masse uten å gjøre stort med noe av det han sa.

— Hadde hun skjønt det, tror jeg hun hadde snakket meg bort fra det, fremholdt han.

— Jeg var ikke tilregnelig, Det var helt sinnsykt, utbrøt den dømte 29-åringen i retten i dag og fortalte om ti års stadig tyngre rusmisbruk. Han forklarte at venninnen pratet med alle rundt seg på bensinstasjonen den fatale natten og mente hun ikke oppfattet at han fikk en til å fylle fire liter bensin på spylevæskekanna han fant. 29-åringen medga at kvinnen fulgte med han opp til leilighetsbygget, men gikk fra sin tidligere forklaring om at hun sto rett bak ham og så på når han tente på. Nå hevder han at hun sto lenger unna, og nok ikke oppfattet hva han gjorde da han tente på i trappeoppgangen der de to unge mennene lå og sov.

Enda mer detaljert enn tidligere forklarte 29-åringen seg om hvordan han skvettet en halvliter bensin i trappeoppgangen og tente på. Hvordan det sa ”poff” og flamnmet opp slik at tuten på kanna tok fyr. Da kastet han kanna inn i flammene og løp fra stedet sammen med kvinnen.