LILLESAND: Skadedyrbekjemperne Tore Ole Dalen og Morten Risdal så nesten ut som de skulle i krigen da de ankom «Huset». Med skarpladde luftvåpen og en boks peanøttsmør tok de seg inn i ungdomshuset som rommer kafe, diskotek og aktivitetsrom.

— Peanøttsmør er ikke til oss, men rottene. Dette har vært vårt hemmelige våpen, til nå. Rotter født av foreldre som nesten har dødd av gift, utvikler neofobi - de skyr unna giftåten vi setter ut. Men gammeldagse feller påsmurt peanøttsmør blir ofte for fristende for dem, sier Tor Ole Dalen, avdelingsleder i skadedyrfirmaet Pelias.

— Men det er viktig å ha hansker på når vi lader fellene og åtestasjonene, slik at ikke rottene får teften av hudlukt, legger Morten Risdal til.

Gnagde seg inn i skapet

Ungdomshuset besøkes av et 50-talls ungdom, opp til tre ganger i uken. Onsdag kveld ble «Huset» stengt. Da oppdaget ungdommene et svært rottehull i kjøkkenskapet, rottelukt og en sjokolade med tydelige spor etter ei rottes huggtenner.

Kulturkonsulent Marte Skippervold sier «Huset» vil være stengt til rotter og mus er borte og hele lokalet er skikkelig rengjort med sterke vaskemidler.

Vaktmester Kjell Karlsen var lettet da skadedyrbekjemperne kom. Nå er ungdomshuset nærmest teppebombet med giftstasjoner og feller innvendig. I tillegg er det satt ut giftåtestasjoner rundt hele huset.

Gjennom små hull

— Rotter og mus har ingen problemer med å komme inn her. Med snø og kulde trekker rotter og mus i hus, det skjønner jeg godt, sier Tor Ole Dalen og viser hull og sprekker i den skrøpelige muren.

Dalen forteller at en rotte ikke trenger mer enn 12 millimeters åpning for å komme seg inn i et hus, en mus trenger bare halve hullet.

Sammen med Morten Risdal ville han torsdag også ned i krypkjelleren for å se om noen av gnagerne viste seg, slik at de kunne få skutt dem.

— Skytevåpen er et strakstiltak, men det er ikke alltid vi få skutt noen. Derfor setter vi også ut feller, med peanøttsmør. Og vi kan sette ut bur og fange dem levende, sier Dalen.

I følge Tor Ole Dalen er ikke alltid gift den beste løsningen. Det utgjør en risiko. Rotter og mus kan dø inne av giften og gi fra seg en fryktelig lukt.

Har rimelig kontroll

Driftssjef Kjell Atle Torbjørnsen i Lillesand kommune sier at det jevnlig legges ut giftåte i avløpssystemet og at dette arbeidet er satt bort til skadedyrfirmaet Anticimex.

— Vi føler vi har rimelig kontroll, men deler av ledningsnettet er gammel. Det er mange steder rottene kan holde hus, sier Torbjørnsen.

— Rottesituasjonen i Lillesand er grei og ikke verre enn andre steder. Rotter har mest vært et problem i utkanten av Lillesand, sier tekniker Vidar Eriksen i Anticimex.

Flere rotter med kildesortering

Fædrelandsvennen har sett rotter springe i gaten i sentrum, like ved Ole Olsen. Her ligger den gamle Sandsbekken i rør og her er mange gamle hus og steinsettinger. Dette er et av områdene som er under rotteovervåking.

— Der det bor mennesker og er matrester kan du finne rotter. Etter min mening er rotteplagen blitt verre etter at kildesorteringen ble innført. Søpla lagres lengre nå enn før, sier Tom Ole Dalen.

— Og to rotter kan bli til tusen rotter på ett år. De formerer seg fryktelig. Det er nok en del incest i rottemiljøet, skyter Morten Risdal inn.