Les også: Vurderer å reise straffesak mot stefaren | Avviser å ha deltatt i drapet | Fortalte om stor kjærlighet til avdøde | Mener stesønnen ble truet til å tilstå | Hørte gråt drapsnatten | — Var redd han skulle drepe meg | Drapstiltalte: - Ble lettet da politiet kom på døra | Naboen slått ihjel - stuet vekk i soveromskottet

ARENDAL: Dommen ble forkynt fra klokken 11 i Aust-Agder tingrett i dag.

Mannen må betale erstatning på til sammen 497.347 kroner fordelt på fem parter. De to døtrene til drapsofferet er tilkjent 200.000 krone hver, pluss 15.218 kroner som skal gå til å dekke utgifter for begravelsen.

Eieren av leiligheten er tilkjent 8.000 kroner i erstatning for tapte leieinntekter for de to leilighetene drapsdømte og den drepte bodde i, samt for egenandel på forsikring, mens Gjensidige forsikring får 74.129 kroner for renovering av huset.

25-åringen tok betenkningstid når det gjelder om han vil anke dommen, siden forsvareren ikke var til stede.

Irritert over instruksjoner om rekepilling 25-åringen og 45-åringen bodde i samme etasje i Parkveien i Arendal. Mannen har forklart at han i lengre tid hadde reagert på at 45-åringen opptrådte kontrollerende overfor ham. For eksempel hadde han fulgt med på 25-åringens bevegelser med kikkert. På drapskvelden hadde de to vært sammen og spist reker og drukket alkohol. 45-åringen skal da ha instruert 25-åringen om hvordan han mest effektivt burde pille rekene, noe som hadde irritert mannen.

Kort fortalt endte den fuktige kvelden da drapet skjedde natt til 14. februar opp med en slåsskamp på 45-åringens soverom. 25-åringen skal ha slått 45-åringen med et metallrør og kvelt ham med hender og et branntau. Dødsårsaken er antatt å være kvelning.

Neste dag gikk 25-åringen inn til sin nabo og så at han var død. Han tok 45-åringens mobiltelefon og stakk den inn i munnen til den døde, før ham knipset bilder med mobilen sin. Så dro han til sin mor og stefar og viste bildene han hadde tatt av den døde 45-åringen.

Moren og stefaren trodde ikke på at mannen hadde drept 45-åringen.

Etter noen dager dro han tilbake til leiligheten sin, tok på seg et par skihansker og flyttet liket inn i et kott. 28. februar fikk han besøk av sin tidligere samboer som han fortalte hva han hadde gjort. Retten mener han var klar over at kvinnen ville varsle politiet, noe hun gjorde.

Retten sikker

Aust-Agder tingrett mener det er hevet over forstandig tvil at 25-åringen drepte 45-åringen. Retten mener også at tiltalte regnet det for mest sannsynlig at dødsfølgen kom til å inntreffe som følge av maktbruken mot 45-åringen.

I dommen konkluderes det også med at mannen verken var psykotisk eller bevisstløs da han utførte drapet.

I skjerpende retning blir det lagt vekt på mannen gjemte liket i et kott i to uker, og feilinformerte andre om at han hadde sett 45-åringen. Likevel mener Aust-Agder tingrett at mannens situasjon, altså at han har en mild form for autisme, må tas hensyn til.

"Retten mener at tiltaltes handlinger etter drapet derfor i noen grad må ses i lys av hans lidelse og ikke alene som utslag av et veloverveid forsøk på å skjule en forbrytelse," heter det i dommen.

I formildende retning blir det vektlagt at 25-åringen allerede i første politiavhør erkjente straffskyld, samt å ha drept mannen.

— Jeg synes dommen fra tingretten var god. Jeg vil sette meg nøye inn i dommen for å se om jeg vil instille for riksadvokaten en eventuell anke. Det er han som har ankeretten, sier statsadvokat Jostein Johannessen, til fvn.no.

TOBARNSFAR: Den drepte mannen etterlater seg to barn. Her blir båren med 45-åringen båret ut fra åstedet. Foto: Tor Erik Schrøder, Scanpix