Kristiansand/Oslo: Kalven har hatt noen tøffe første dager og er ennå ikke ute av faresonen.

– Det er mange barn som mailer inn, og mange sender brev med posten, det er kjempegøy. Sjiraffkalven har vakt en voldsom interesse, og det er flott å se at interessen rundt dyr engasjerer folk, sier markedssjef Roger Lian i Kristiansand dyrepark til NTB.

Konstant overvåket

Mandag kom sjiraffkalven – den første på 17 år i Kristiansand Dyrepark – til verden. Men kalven har vært skral siden, og de første dagene har vært en kamp om livet. Både natt til onsdag og natt til torsdag har kalven måtte få næring intravenøst. Og begge nettene har dyrepasserne i parken overvåket henne kontinuerlig. Torsdag melder derimot dyreparken om en bedring.

– Hun har vært en svak kalv helt fra begynnelsen av, og med slike kalver er det mange komplikasjoner. Ting ser stabilt ut nå, sier leder for dyreavdelingen i parken, Rolf Arne Ølberg, til NTB.

På beina

– Hun er på beina i dag og går litt rundt. I begynnelsen var hun så slapp at hver gang hun var for seg selv var hun ikke interessert i noe. Hun la seg bare ned, sier Ølberg.

Innsatsen settes nå inn på å få kalven til å begynne å drikke for egen maskin. Det vil si at hun enten tar til seg kumelk fra flaske, eller aller helst, blir akseptert av moren Malin.

– Vi gjør alt vi kan for å optimalisere forholdene for dette. Vi har sondefôret og gikk intravenøst væske til nå, men håper at moren vil begynne med amming, sier Ølberg.

Men det kan være problematisk å få til. Sjiraffer er nemlig veldig vanskelige å håndtere.

Enorme dyr

Selv løver er redde for sjiraffer i deres rette element på savannene i Afrika. Den «lille» sjiraffkalven er 1,70 meter høy, men blir langt på vei overskygget av sin mor, Malin. Hun er nemlig nærmere fem meter høy og veier rundt et tonn.

– Den spesielle utfordringen med sjiraff, som ikke alle tenker på, er at mora er stor. Hun har utrolig lange bein, og det er enormt farlig å bli sparket av en sjiraff. Du har ikke de samme mulighetene som med for eksempel hester, sier Ølberg.

Moren vedkjenner seg kalven og skal behandle henne bra, men vil ikke amme. Dyrepasserne har prøvd å gi Malin beroligende midler for å se om det hjelper.

– For å gi henne medisiner må vi faktisk skyte en liten pil i rumpa hennes. Hun er rolig og fin, men en skal holde en viss avstand til en voksen sjiraff. Selv løver tør ikke prøve seg på en voksen sjiraff, sier Ølberg.

Fremdeles kritisk

Dyreparken understreker at det fremdeles er kritisk for kalven.

– Den første krisen er over, men situasjonen kan snu seg fort igjen. Det kan godt være at vi kommer inn i en ny krise, sier Ølberg.

Til tross for stort påtrykk fra publikum om hva sjiraffen skal hete vil derfor dyreparken vente med navnevalget.

– Mange henvender seg til oss om hva som blir navnet, og mange sender forslag til navn. Men inntil situasjonen er avklart vil vi ikke begynne med en eventuell navnekonkurranse, sier markedssjef Lian.