FARSUND: Ifølge dommen fra Lister tingrett ble paret separert høsten 1999. Til tross for separasjonen fortsatte de to å bo sammen, men søkte Nav om stønader.

Det ble i perioden fra januar 2000 frem til august 2008 utbetalt over en million kroner i overgangsstønad, utvidet barnetrygd, ekstra småbarnstillegg og bidragsforskudd.

31 vitner avhørt

Tingretten har over fire dager behandlet straffesaken mot paret, og avhørt 31 vitner.

Av dommen fremgår det at paret, til tross for separasjonen, har bodd sammen hele den perioden hvor det er utbetalt støtte som om de var separert.

En rekke vitner har bekreftet at de to bodde sammen. Også annen elektronisk dokumentasjon har ifølge retten vist at paret fortsatte som samboere selv om de formelt sett var fra hverandre.

I deler av perioden skal den domfelte mannen ha leid leilighet for seg selv, men der var nyinnkjøpt sengetøy aldri pakket ut. Han har også fortalt at han bodde hos sine foreldre, men dette er tilbakevist av naboer.

Fikk barn sammen

Paret fikk også barn sammen i den perioden hvor de formelt sett var separert.

Lister tingrett har dømt paret, som er i 30 til 40-årsalderen for grovt bedrageri. Retten mener at straffen ut fra alvorligheten i de straffbare handlinger ligger på fengsel i ett år.

I forbindelse med straffeutmålingen har retten lagt vekt på at det er flere argumenter som taler for samfunnsstraff. De domfelte har ansvar for mindreårige barn med spesielt omsorgsbehov, og en fengselsstraff vil derfor så sterkt ut over barna.

Redusert krav

Begge er dømt til samfunnsstraff i 210 timer. Den subsidiære fengselsstraffen er syv måneder.

Paret har vanskelig økonomi. Selv om bedrageriet beløper seg til over en million kroner, har retten redusert erstatningskravet til tre kvart million kroner.