KRISTIANSAND: Da miljørettet helsevern i juni var på befaring i bygget på Gimlekollen hvor Læringsverkstedets barnehage, Gimletun, holder til, sto det mellom 30 og 40 centimeter vann i kjelleren, skriver studentavisa Oddernes Avis.

Liker ikke situasjonen

Foreldre og ansatte uttrykker bekymring for barnehagebarnas helse dersom ikke fuktproblemet fjernes.

— Jeg synes det viktigste i denne saken er at barna ikke blir utsatt for slike omgivelser, sier Elin Langdfeldt Pettersen, som har sønnen Nicolai (2) i barnehagen, til avisa.

Også barnehagens daglige leder, Gyro Mosdøl, ser med bekymring på fukten. Hun og hennes leder i barnehagekjeden Læringsverkstedet, som drifter barnehagen, har tatt saken opp med eieren av bygget.

— Jeg er selvfølgelig bekymret for barna og de ansattes helse. Det sier seg selv at vann i kjelleren ikke er helsemessig bra, sier Mosdøl.

Har kjent til problemet

Mosdøl forteller at hun har kjent til vannet i kjelleren siden i fjor sommer, da barnehagen ble bygd ut.

— Fukten har ikke ført til heseproblemer for oss foreløpig, men vi må tenke langsiktig. Hva skjer om vannet blir stående der i 10 år, spør Mosdøl seg.

Kommuneoverlege i Kristiansand, Vegard Vige, vurderer stengning av barnehagen som en mulighet.

— Vi aksepterer ikke fuktskader i bygg, og det er alltid mulighet for at noen vil utvikle sykdommer. Særlig nå som vinteren kommer, og ungene er mer inne, mener Vige.

I et brev sendt til barnehageeier 18. oktober skriver Vige at lokalene ikke anses som godkjent.

Krangler om skyld og ansvar

Kjellerarealet er en del av bygget hvor barnehagen leier lokaler, men ettersom man ikke leier kjelleren, er det byggets eier, Gimletun forening, og formann Stig Berg-Thomassen som har ansvaret for kjelleren.

Han legger derimot skylda for fukten på leietaker.

— Vannet har kommet og gått i flere år, men nå er vannet der permanent på grunn av utbyggingen barnehagen foretok i fjor sommer, sier Berg-Thomassen.

Eier av barnehagekjeden, Hans Jacob Sundby, forventer derimot at Berg-Thomassen tar ansvar.

— Dersom gårdeier ikke legger frem noe forslag til løsning, vil vi selv ordne opp i fukten. Så får gårdeier betale i etterkant. Hvis ikke det skjer, kan det bli aktuelt å møtes i retten, sier Sundby.

En defekt overvannsledning på baksiden av bygget skal være skyld i problematikken.

Berg-Thomassen mener derfor det er kommunens ansvar å rydde opp

— Uten opprustning vil ikke dette bedre seg, sier Berg-Thomassen.

Han forteller at han er i dialog med kommunen vedrørende overvannsledningen, men at han fremdeles venter på svar.

Undersøker

Dag Tobiassen, ved Ingeniørvesenet ved vann- og avløpsavdelingen i Kristiansand, kan fortelle at de er i gang med å undersøke området.

— Vi sjekker nå de kommunale ledningene som ligger i grunnen, og undersøker om den forverrer situasjonen ved Gimletun barnehage, sier han.