KRISTIANSAND: Konklusjonen holder direktør Jan-Roger Olsen fast ved etter at hans innstilling har vært ute på intern høring på Sørlandet sykehus. Fakkeltoget i Arendal har ikke medført noen endringer i direktørens forslag.

Dersom sykehusstyret følger innstillingen til direktøren vil dermed hele Sørlandet få døgnvakt hele uken, hele året, for pasienter som rammes av slag. I Sørlandet sykehus Arendal (SSA) stenger man i dag klokken 21 og åpner igjen 08. Ved SSA vil nevrolog være til stede kl. 0800 – 1600 på hverdager. Nevrolog har ansvar for slagpasienter og nevrologiske pasienter til utredning på sengepost, poliklinikk samt tilsynsordning lørdag og søndag inkl visitt på slagenhet.

Ved SSF (Flekkefjord) blir det døgnkontinuerlig mottak og trombolysebehandling av slagpasienter hele uken, der har det ikke vært tilbud tidligere.

Kristiansand

I Kristiansand blir det også døgnkontinuerlig mottak og trombolysebehandling av slagpasienter hele uken, og for alle pasienter der Kristiansand er nærmest vil de bli sendt dit. Der vil det være systemansvar for akuttbehandling av hjerneslag og nevrologi, i det som kalles en ”områdefunksjon”. Der skal også nevrologer bistå både Flekkefjord og Arendal til å gjennomføre trombolyse-behandling via videokamera, også kalt teleslagløsning. I tillegg skal Kristiansand ha ansvar for felles registrering av antall pasienter, type akuttbehandling, tidsbruk, komplikasjoner, overlevelse med mer for å øke pasientsikkerheten og kvaliteten på behandlingen.

Kristiansand skal også sørge for tilstedeværelse av nevrolog 1-2 ganer per måned i Arendal og Flekkefjord for å bistå i kvalitetsutvikling ved slagenheten.

Ustabile pasienter skal fortsatt tas i mot ved nærmeste akuttmottak for stabilisering.

Dagens ordning med poliklinikk for pasienter som trenger rask vurdering videreføres og styrkes.

Overført

Forslaget betyr blant annet at én overlegestilling i Arendal vil bli overført fra nevrologisk til medisinsk avdeling. To assistentlegestillinger ved nevrologisk avdeling vil bli overført fra Arendal til Kristiansand.

Medisinsk avdeling ved SSF har pasient-/ behandlingsansvar for slagpasientene, 24/7. Medisinsk avdeling SSA har pasient-/ behandlingsansvar for slagpasientene, kl 1600 – 0800 på hverdager samt helg. Medisinsk avdeling tilføres en overlegestilling i geriatri (frigjøres fra nevrologisk avdeling og ytterligere ressurser for utrykning og poliklinisk behandling. Slagutredningen påviser et behov for fem senger ved SSA samt en utredningsseng.

Styret i Sørlandet sykehus skal behandle saken torsdag 28. oktober.

Hvert år rammes ca. 15 000 personer i Norge av hjerneslag. Hjerneslag er en av de hyppigste årsaker til død og funksjonshemning, og er en stor utfordring både for den enkelte som rammes, de pårørende, for helsetjenesten og for samfunnet. Som en følge av økningen i andelen eldre, vil antall slag i Norge trolig øke med 50 % i de neste 20 år, hvis ikke forebygging av slag blir mer effektiv. Beregninger indikerer at kostnadene ved et hjerneslag i gjennomsnitt er ca. 600 000 kroner.