SØGNE: — Dette handler om kvalitet. Folk drar ikke ut her for å spise ferdigmat. Vi skal servere mat på høyt internasjonalt nivå, lover Trond Moi.

Onsdag formiddag var pressen invitert til Kapelløya i Ny-Hellesund for å høre mer om Verftet, som Fædrelandsvennen har omtalt i flere reportasjer.

Serveringen besto av lokale råvarer, sjøkreps direkte fra havet til den kokende gryta.

— Dette er ett av verdens syv underverker, sier Moi mens han sluker et nykokt eksemplar.

Det gamle verftet på Kapelløya blir revet og erstattet med 21 utleieleiligheter, konferanselokaler og restaurant Bølgen & Moi – totalt 1400 kvadratmeter fordelt på tre bygninger.

Moi vil lage et spisested som favner bredt. Åtte uker hver sommer blir det åpent hver dag, hvor gjestene kan velge mellom fiskesuppe og burger på uterestauranten, eller en fem retters innendørs. Resten av året blir det selskaper og konferanser.

Per Fronth har sterke bånd til Ny-Hellesund, hvor han har tilbrakt sommeren siden han var 10-12 år gammel. De siste årene har han leid et hus tvers over sundet for Verftet.

— Dette er kort og godt kjempespennende for meg som kunstner å være med på. Sundet har vært i utvikling fra tidenes morgen. Jeg kommer til å ha mine verk integrert i Verftet, men også invitere internasjonale kunstnere til å bidra, opplyser Fronth.

Han har tidligere hentet en rekke motiver fra uthavnen, blant annet et bilde fra Olavsundet som utsmykket fredsprisdiplomet som ble overrakt USAs president Barack Obama i fjor.

Det nye prosjektet er funnet fullt spiselig av fylkeskonservatoren. Sist onsdag sa plan- og miljøutvalget i Søgne enstemmig ja til Verftet, som promoteres som «en unik, ny fase i utviklingen av kystsamfunnet».

Dagens eiere er oldebarna av verftets grunnlegger, Hanne og John Atle Bentsen (50 prosent), og Lyngdals-investor Rune Torsøe (50 prosent).