SØGNE: På en pressekonferanse onsdag forteller de to henholdsvis billed— og matkunstnerne hvordan de vil bidra til at Verftet i Ny-Hellesund blir en nasjonal attraksjon.

— Vi har ikke lyst å gå ut med noe før presentasjonen onsdag, uttaler investor John Atle Bentsen til fvn.no, sønn av verftseieren som la ned tradisjonsrike Bentsen & Sønner AS i 2008. Per Fronth (47) har sterke bånd til Ny-Hellesund, hvor han tilbrakte store deler av sin oppvekst. Han har hentet en rekke motiver herfra, blant annet et bilde fra Olavsundet som utsmykket fredsprisdiplomet som ble overrakt USAs president Barack Obama i fjor.

Det gamle verftet på Kapelløya blir revet og erstattet med 21 utleieleiligheter, konferanselokaler og restaurant Bølgen & Moi – totalt 1400 kvadratmeter.

— Vi har lyst å skape noe som er så unikt at folk kommer fra hele landet for å oppleve det, uttalte Trond Moi da Fædrelandsvennen brakte nyheten for en drøy uke siden.

Opprinnelig var prosjektet 1000 kvadratmeter større, noe som krevde omfattende naturinngrep i den idylliske uthavnen. Søgne-politikerne sa ja, men Riksantikvaren (ved fylkeskonservatoren) satte foten hardt ned i mars 2009, da sundet ble midlertidig fredet.

Det nye prosjektet er funnet spiselig av fylkeskonservatoren. Sist onsdag sa så plan- og miljøutvalget i Søgne enstemmig ja til Verftet, som promoteres som «en unik, ny fase i utviklingen av kystsamfunnet».

Det har ikke lyktes fvn.no å få en kommentar fra Per Fronth mandag. På hans egen hjemmeside heter det at «Per Fronth arbeider med fotografi som sitt råmateriale; han skaper fotografi som maleri – hvor den virkeligheten fotografiet gjengir kun er en komponent av i tilblivelsen og forståelsen av verkene hans – med det resultat at hans kunst er en uvanlig stemme på den kontemporære kunstscene.»