KRISTIANSAND: Politiet og Kristiansand kommune har for første gang kartlagt trender i kriminaliteten blant ungdom under 18 år i Kristiansand.

Rapporten viser at anmeldt ungdomskriminalitet totalt sett har gått ned med 24 prosent første halvår i 2009, sammenlignet med samme periode i fjor. Likevel har antall narkotikalovbrudd i aldersgruppen økt.

— Vi har vært klar over utviklingen og denne kriminalitetstypen viser helt klart den mest bekymringsfulle utviklingen, sier enhetsleder for barnevernstjenesten i Kristiansand, Tone Kylland.

— Dette er et område vi virkelig er nødt til å jobbe mer mot.

Yngre kriminelle

I løpet av første halvår var det også en nedgang i antall ungdommer som begikk kriminalitet. Her er imidlertid nedgangen størst blant de unge over 15 år. Rapporten viser at Kristiansand har flere 14-åringer enn 17-åringer som begår lovbrudd.

— I andre byer ser vi at kriminaliteten er høyest rundt 17-årsalderen. I Kristiansand er dette omvendt, sier Kylland.

Hun tror dette skyldes at det er satt inn mange virkningsfulle tiltak rettet mot ungdom over den kriminelle lavalder.

— Vi må spisse tiltakene for å gripe fatt i de yngre lovbryterne og sette inn flere ressurser mot akkurat denne gruppa.

Fraværende foreldre

Kontaktpersoner med god kjennskap til ungdom i sentrum forteller i rapporten at voksenkontrollen nesten er fraværende i enkelte ungdommers liv. Helse- og sosialdirektør Lars Dahlen mener foreldre og andre voksne må bry seg mer om de unge.

— Vi må se våre egne barn og være til stede for dem. Vi må også se våre barns venner, hvem de treffer, og vi må delta som ansvarlige voksenpersoner ute i samfunnet, sier Dahlen.

Les hele rapporten her