VIDEO fra 2007: Møt Heidi Sakkestad etter den vellykkede operasjonen i USA i videovinduet over.

KRISTIANSAND: — Det er masse penger. Vi har hatt enorme utgifter i denne prosessen, men det er trist at vi ikke får betalt tilbake til de menneskene som har hjulpet oss frem, sier Heidi Sakkestad til TV 2 Nyhetene.

For Sakkestad hadde håpet på en mye større erstatning.

Kjeven gled ut etter operasjon

Det er seks år siden operasjonen som skulle rette opp den skjeve tannstillingen til Heidi Sakkestad. Det endte med at hele kjeven gled ut. Etter den mislykkede operasjonen var resultatet et vansiret ansikt og sterke smerter.

Det var legevitenskap i USA som forandret livet hennes. Først etter flere operasjoner i USA ble kjeven rettet opp. Operasjonene ga henne en ny hverdag.

Men oppholdet og operasjonene i USA kostet mye penger. I februar 2008 fikk familien en anonym gave på 500.000 kroner som skulle redde ekteparet fra personlig konkurs.

Har kjempet i flere år

Sakkestad har kjempet i flere år for en større erstatning enn de 2, 4 millioner kronene hun nå har fått av Norsk Pasientskadeerstatning (NPE).

Ekteparet krevde 3,7 millioner kroner fra Norsk Pasientskadeerstatning. Regningen omfattet blant annet 8797 arbeidstimer, 421 overnattinger utenfor hjemmet, flyreiser og 27.661 kilometer i bil.

— Jeg orker ikke å kjempe lenger og føler jeg har blitt presset til å akseptere tilbudet, sier hun.

NPE på sin side mener det har strukket seg langt, ifølge TV 2. — Vi har vært opptatt av å gi et romslig og riktig erstatningsoppgjør. Vi beklager at det har tatt tid, sier Anne-Mette Gulaker i NPE.

Plages fortsatt av senskader

Sakkestad plages fortsatt av nerveskader etter de mislykkede operasjonene i Norge. Legene i USA kunne ikke gjøre noe, fordi skadene var så omfattende.

— Det verste for meg er å snakke, svelge, spise, tygge mat og gå. Når jeg får trykk i nervebanene som er ødelagte får jeg skjelvinger, sier hun.

Nå er Sakkestad glad for at kampen om erstatning er over, og at hun kan se fremover:

— Det kan ikke beskrives med ord.

Samtidig takker hun familien og mannen for støtten hun har fått i den vanskelige tiden.

— Ingen har en ektemann som meg, understreker hun.

Ønsker å takke

Da fvn.no i dag var i kontakt med familien, sa ektemannen til Heidi Sakkestad, Jostein Sakkestad, at han ønsket å takke alle som har hjulpet familien. Det har han gjort via en fellesmail som fvn.no fikk oversent en kopi av i dag.

Han ønsket ikke å kommentere saken ytterliggere.

"Det viktigste for oss er å få fram en stor takk til alle som har støttet oss! Vi vil aldri kunne gjengjelde eller tilbakebetale det vi har fått fra dere alle. Hjertelig tusen takk!", skriver han i fellesmailen.

I den samme mailen kommer han med krass kritikk av Norsk Pasientskadeerstatning for behandlingen Heidi Sakkestad har fått av dem.

VIDEO fra 2007: Møt Sakkestad etter den vellykkede operasjonen i USA i videovinduet øverst i saken.

Heidi Sakkestad før og etter operasjonene i USA. Foto: Arkivbilder
Foto: Privat