ARENDAL: Seks menn måtte i forrige uke møte i Aust-Agder tingrett, etter en mislykket narkohandel som fant sted i fjor.

Lørdag 19. januar i fjor dro 21-åringen fra Arendal til Horten sammen med en 20-årig kamerat. Med seg hadde 21-åringen en konvolutt med 150.000 kroner, som han hadde fått lånt i banken. Via en mellommann hadde 21-åringen avtalt å kjøpe fem kilo hasj av en 25-åring fra Oslo for 125.000 kroner. Partene avtalte at transaksjonen skulle skje i Tønsberg-området.

På dette tidspunktet var 21-åringen fra Arendal lykkelig uvitende om selgerens hensikter. Selgeren fra Oslo hadde nemlig ingen planer om å holde sin del av avtalen. I stedet for den avtalte mengden med narkotika var 25-åringen på vei til møtet med over fire kilo melkesjokolade og knapt 300 gram med hasj.

(Saken fortsetter under bildet)

PAKKET INN: Sjokoladen lå gjemt i bunnen av pakken, under hasjen. Foto: Politiet. Foto: Politiet

Ble ranet av selgeren

Da transaksjonen fant sted utenfor Høgskolen i Vestfold var seks menn til stede. De to mennene fra Arendal kom sammen med den 24 år gamle mellommannen, mens selgeren hadde med seg en 23 år gammel kamerat samt en sjåfør.

Etter først å ha fått en smaksprøve fikk 21-åringen overlevert hele femkilos-pakken med hasj og sjokolade. 25-åringen fra Oslo rev deretter pakken brått tilbake, samtidig som kameraten hans fikk hånd om pengene.

De tre mennene fra Oslo stakk så fra stedet. Det eneste 21-åringen satt igjen med var et par ruter med Freia melkesjokolade.

Da arendalittene fikk summet seg bestemte de seg for å oppsøke politiet for å anmelde forholdet. Etter å ha hevdet at de ble lurt i en bilhandel var det duket for nok et sjokk for sørlendingene. Politiet, som hadde holdt 21-åringen under oppsikt i lengre tid, hadde fått med seg hele opptrinnet. I avhør bestemte de seg etter hvert for å legge alle kortene på bordet.

Må sone i fengsel

I Aust-Agder tingrett ble alle de seks tiltalte dømt for sin befatning med saken. 21-åringen fra Arendal ble funnet skyldig i å ha forsøkt å kjøpe fem kilo hasj, samt kjøp av 300 gram av samme stoff. Retten fant ikke grunn til å ta hensyn til at handelen ikke ble gjennomført som planlagt.

21-åringen ble idømt to års fengselsstraff. Kameraten som kjørte ham til Oslo ble dømt til fengsel i ett år og tre måneder for sin rolle i saken.

25-åringen og 23-åringen fra Oslo ble funnet skyldig i henholdsvis medvirkning til ran og ran. 25-åringen ble dømt til fengsel i ett år og ni måneder. Kameraten, som var i besittelse av en pistol under ranet, ble dømt til fengsel i to år.

Seks måneder av straffen ble gjort betinget for alle fire. Dermed må alle sone store deler av straffen i fengsel.

Den 24 år gamle mellommannen ble idømt 45 dagers ubetinget fengsel og 357 timers samfunnsstraff. En tredje mann fra Arendal ble dømt til 207 timers samfunnsstraff.

Det er foreløpig ukjent om noen av partene har anket.