VENNESLA: Så storlaksen behøver ikke bekymre seg på turen fra Høivolds brygge til Vigelands brug. Den er fredet.

Dette er dagens snakkis ved Otras bredder før laksesesongen braker løs fredag.

Mitt tetteste forhold til fisk strekker seg ikke lenger enn til gullfisk, e'n guppy i en bolle. Den ble syk og endte sine svært få dager med buken i været. Derfor er jeg enig med dem som sier: "Ingen kan føle seg så hjelpesløs som den som eier en syk gullfisk".

"Det er med sportsfiskere som homofili. Hvis det er meningen du skal drive med det, så merker du det før du er 20 år". Jeg har forståelse for at det må være minstemål for fisk. Det blir litt som "kvinner og små barn må reddes først". Russere som fisker med masker på størrelse med nettingstrømper syntes jeg heller ikke noe særlig om. Men jeg faller helt ut når jeg hører at de største fiskene i elva vår må settes ut igjen.

Maksimalmål? Det strider mot sportsfisket ide: Hvem får den største fisken? Du behøver ikke ha garasjen full av fiskesenger for å skjønne at slikt legger en demper på interessen. En dansk familie kansellerte prompte leieavtalen i et hus på Haus da de hørte om denne særbestemmelsen.

Derfor er mitt forslag for en annerledes konkurranse i Otra denne sesongen:

— Hvem får den minste laksen?

Begrunnelsen for vedtaket er arbeidet for å reetablere en storlaksbestand i elva. Maks-grensen har skapt samme engasjement hos de fiskefrelste i bygda mi, som fjerning av gresset på Sør Arena nede hos byfolket. For vi snakker om miljøkriminalitet på landets flotteste gressbane, Sør Arena, når bulldoserne kjører inn tirsdag. Det blir omtrent som det skulle blitt asfaltert over de 35 planteartene i parken på Myren gård - med begrunnelse av at vedlikeholdsutgiftene for kommunen ville blitt lavere.

Jeg fatter ikke hvor det blir av aksjonistene som Kurt Oddekalv, eller leder at byens bondelag, Gunnar Hangeland.

Det kan ikke spilles fotball på noe som ikke engang hester vil gresse på.

Feirer alltid bryllupsdagen i elva

Laks på 90 centimeter! Nå er jeg ikke vant til å få fisken oppgitt i antall centimeter. Hos Reinhartsen & Co. på Fiskebrygga er det kilo det handler om. Derfor måtte jeg innom Norges jeger- og fiskeforbunds brosjyre "Fang og slipp!" – som for øvrig handler om minstemål, for å finne ut hvor mye veier en laks på 90 centimeter:

"Gjennomsnittsvekten er 7,1 kilo, men det kan variere mellom 7,5 kilo og 6,5 kilo".

I fjor ble det hentet opp sju tonn laks fra Otra (mer enn fem tonn i Vennesla kommune) - et sekstitall av disse veide mer enn 7,1 kilo.

Ingen har landet flere laks fra Otra enn Egil Odderstøl. For 38. året på rad tilbringer den lidenskapelige laksefiskeren bryllupsdagen i elva. Kona kan vel trygt kalles lakseenke. På bildet poserer han med en frossen laks fra i fjor. Foto: Verden sett fra Vennesla

Dette blodferske direktivet på maksimalmål er også uforståelig for fagfolket – i alle fall de som "bor" i elva – som Egil Odderstøl (64).

Han treffer jeg på Otra House, der han har sørget for at lokalet Vennesla Jeger og Fiskeforening leier til en svært hyggelig pris av Vigelands brug er nymalt.I vintersesongen "bor" Egil i bowlinghallen" på Måneglytt. Egil har kastet en serie til 300 poeng. Alle som har kastet en bowlingkule vet å verdsette slikt. Det er ikke flere poeng å hente.

I år blir det 38. gang på rad han feirer bryllupsdagen 1. juni, i elva!

"Det er med sportsfiskere som homofili. Hvis det er meningen du skal drive med det, så merker du det før du er 20 år".

Det er sitat moromann Bård Tufte Johansen. Og etter å ha møtt Egil og andre fra rasen forstår jeg at laksefiskere har en spesiell legning. Det er forventning, skuffelse, tålmodighet, begeistring, lidenskap, pluss litt galskap. Alt handler om å få fisk og da selve storlaksen. Den du kan skryte av. Jeg husker Svein Mathisens laksebilder som kom inn på mobiltelefonen. Matta sendte bilder av de svære og feite. Jeg hørte aldri noe fra ham da han ikke fikk fisk.

Barnemishandling

Alle ved elva er på fornavn med Egil – selve gladlaksen. Muntrasjonsråd og oppkomme av gode historier. Ingen kjenner elva bedre enn Egil og trolig har ingen landet flere eksemplarer av arten. Han har ikke oversikten, men mener at antallet ligger et sted mellom 500— og 1000 laks – vi snakker tonn!

— Godt og vel kvoten hvert år, spøker Egil.

— Hva om en guttunge som er i elva for første gang får en ulovlig laks på kroken, og så må slippe den ut igjen?

Han behøver ikke si mer. Akkurat det kan jeg med gru forestille meg. For da snakker vi om barnemishandling.

— Nei, dette er en håpløs særbestemmelse. En stamme av storlaks vil det kanskje føre til i år 3050, men da står jeg neppe i elva.

Start-trener med fiskekrok i kjeften

Storlaksen skal også settes uskadd ut igjen i elva...

Nei, dette er en håpløs særbestemmelse. En stamme av storlaks vil det kanskje føre til i år 3050, men da står jeg neppe i elva. Fruen kan trygt kalles lakse-enke.

  • Det er så mye fisk i elva at du kan få laksen på mobiltelefon!!!!!!! Han er også oppsynsmann og skal derfor sørge for at særbestemmelsen med maksimalmålet overholdes. Det kan bli gråt og tenners gnissel. For "de dummeste bøndene kan få de største potetene".

Tidligere Start-trener Jan Halvor Halvorsen fikk kroken i munnen da han skulle bite av senen på flua. Foto: Arkivfoto

Akkurat det har jeg litt trøbbel med å forstå. En laks med en krok i kjeften som har kjempet for livet sitt må vel ha fått en smule me'n? – som da Start-trener Jan Halvor Halvorsen skulle bite av senen på flua. Det ble et glipptak og kroken satt fast i kjeften. Den ble ikke fjernet med finkirurgi. Det kom "ambulansepersonell" fra Otra House og de røsket ut kroken.Hylet fra Start-treneren kan visstnok sammenliknes med bråket fra et F16-fly i lav høyde over Vigelands hovedgård.

— Laksen skal heller ikke opp på land!

— Den skal måles under vann (målband på stangen). Så må vi se at den er uskadd før kroken løsnes. Blør fisken fra gjellene er det ingen bønn. Inn på land og knattes i skallen, fastslår Egil.

— Hva blir den videre skjebnen til denne laksen?

— Et godt formål. Muligens på middagsbordet på Venneslaheimen.

— Og du tror ingen vil dra på land "forbuden frukt"?

— Det blir nok dem som raskt putter storlaksen i sekken og så forsvinner. Dette blir selvsagt verre om laksen blir landet der det står andre fiskere, sier oppsynsmann Egil.

Egil tyvfisket sin første laks. Det var før elva ble åpnet for laksefiske (1992).

— Den luktet cellulose og ville nok smakt som et eksemplar av Fædrelandsvennen.

Lokalavlet "makk"

Den fordømte særbestemmelsen er årsaken til at Egil ikke kjenner at det river og sliter i kroppen som tidligere før det første kastet. Men bevares tenningen er der, spesielt når jeg hevder at fluefiske er mest edelt (det er noe jeg har lest meg til).

— Tullball, men jeg leste også om en restaurant i fjor som tilbød "Fluefisket laks". Lurer på hvordan de kan kjenne forskjell på om laksen er tatt med flue, sluk eller "makk"?

Danske Per Jørgensen fikk i forfjor en laks på 17,5 kilo i Otra. Det er den største laksen som er tatt der i nyere tid.

Egil sverger til flue og dupp og "makk", og da med lokal meitemark som er avlet opp på Monen. Der får du i en isboks kjøpt 100 "makk" for 150 kroner.Når jeg spør Egil om han regner med å få fisk på åpningsdagen kommer det ganske kjapt:

— Problemet er å klare å stå et par timer i elva uten å få fisk.

— Det er så mye fisk i elva at du kan få laksen på mobiltelefon!!!!!!!

Fortell:

— Tore (Lunden) og jeg så en stor feit e'n hoppe i land på rød sone på Vigelandssiden. Den ble liggende i steinene. Tore ringte en kamerat på Vigelands brug som kom seg ut og hentet laksen. Den veide drøye åtte kilo.

Han må være den eneste laksefiskeren i verden som kan skryte av å ha fått laks på mobiltelefon.

— Et siste spørsmål Egil. Hvor mye veide den minste laksen du har fått?

— 650 gram. Den var på størrelse med en makrell.