KRISTIANSAND: Onsdag la politiet fram sin trendrapport om ungdom og kriminalitet i Kristiansand. Den viser at det ble registrert 94 kriminelle handlinger blant jenter og 150 blant gutter i 2012. I 2011 ble det registrerert 64 kriminelle handlinger blant jenter.

Det beskriver politiet som en markant økning.

Nasking

Ifølge politiet er det nasking som er grunnen til at det er registrert en så sterkt økning i kriminalitet blant jenter under 18 år..

— Det kan ha sammenheng med at holdninger til mitt og ditt er i endring. De kan tenke at det ikke skjer noe fordi vi er så unge, eller at de har blitt presset av eldre som vil få en annen reaksjon hvis de blir tatt, sa Kari Bertelsen fra ungdomsteamet i Kristiansand.

Hun åpnet for at det også kan skyldes at en del butikk-kjeder ikke tar saker til konfliktrådet og at de har økt vaktholdet.

— Men det er alvorlig, også når de stjeler fra andre medelever. Det dreier seg om jakker iphone og ting på skolen og klubben. Det er ikke greit.

Går ned

De siste to årene har det blitt færre lovbrudd blant de under 18 år. Det gjelder også så langt i år. Ifølge Ole Hortemo fra politiet i Kristiansand har det vært en nedgang på 10 prosent til nå i år.

— Alt i alt har Kristiansand blitt en bedre by å bo i for mange, sa Hortemo.

Men også til nå i år, er det en økning i vinningskriminalitet.

— Unge jenter som nasker utgjør en stor del av denne økningen, sa Hortemo.