KRISTIANSAND: – Det er en mors største mareritt å oppleve at barnet rømmer. Datteren min stakk første gang av da hun var 12 år gammel. Nå er hun blitt 15 år, men ting har bare blitt verre. Hun ruser seg i dag jevnlig både på alkohol og narkotika, og jeg frykter at det en dag skal gå virkelig galt. De siste seks månedene har jenta mi vært på en statlig barnevernsinstitusjon, men derfra har hun rømt hele 11 ganger i løpet av et det halve året.

Det er en alvorstynget kvinne som forteller om sin datters vanskelige ungdomsår, som hun mener henger sammen med vonde opplevelser i tidlige barneår.

– Lokkes med

Jenta har fortalt moren at hun rømmer fordi hun har det vondt inni seg. Andre ganger blir hun overtalt av venner og bekjente til å stikke av.

– Hva kan ikke skje med ei søt jente som oppholder seg sammen med menn som er både 10 og 15 år eldre enn henne? Ingen skal fortelle meg at de gir henne alkohol og narkotika uten å kreve motytelser. Jeg frykter at hun blir seksuelt misbrukt og utnyttet. Selv om hun har vært på rømmen en rekke ganger, kan jeg aldri slå meg til ro med at hun sikkert kommer trygt tilbake.Moren hevder politiet enkelte ganger har bedt henne la være å melde datteren savnet, fordi jenta har rømt så mange ganger tidligere og alltid har kommet til rette.

– Store mørketall

Før påske skrev Fædrelandsvennen om at politiet på Agder siden nyttår hadde registrert 107 barn som hadde rømt eller uteblitt fra institusjon eller hjem til sammen 233 ganger. Moren til 15-åringen tror de reelle tallene er større.

– Jeg har selv blitt bedt om å vente med å melde datteren min savnet fordi hun er en gjenganger i systemet. En skal heller ikke se bort fra at institusjoner og foreldre kvier seg for å gå til politiet med det samme et barn eller ungdom uteblir eller rømmer, sier hun.

Holdes skjult

– Jeg har opplevd at foreldre til venninner har latt datteren min overnatte hos dem uten å sjekke om hun hadde fått lov til det hjemme. Andre ganger har eldre gutter eller menn holdt henne skjult, og nektet overfor meg at hun er hos dem. Jeg har selv nærmest presset meg inn i leiligheter og hentet datteren min ut. Jeg har også fått hjelp fra politiet for å få henne ut fra steder der en mindreårig jente absolutt ikke har noe å gjøre.

Moren har flere ganger anmeldt de som hun mener har bidratt til å holde datteren skjult for henne, men det har aldri fått konsekvenser.

– Jeg mener mange barn og ungdommer på rømmen kunne ha kommet raskere til rette dersom de som holdt dem skjult hadde visst at de ville blitt stilt til ansvar, sier moren.

Råd til andre

– Mitt råd til foreldre som opplever at barna deres rømmer er å være forberedt på at det kan skje igjen. Jeg har erfart at det er viktig å bli kjent med de unges nettverk, noe som selvsagt kan være vanskeligere dersom de skaffer seg kjente fra andre steder i landet, sier hun.

Moren vet det ikke er lov, men mener foreldre som opplever at barn rømmer bør vurdere å utstyre mobilen deres med gps-sporing.