KRISTIANSAND: Tall P4 har hentet inn fra Tollvesenet viser at det i 2012 ble registrert 51 tilfeller av vold og trusler mot norske tollere, noe som er en tredobling siden 2010. Verneombud i Agder Tolldistrikt, Bjørn Åge Bakken, forteller om tidvis tøffe hverdager:

— De groveste tilfellene jeg kjenner til fra tollregion Sør dreier seg om at våre folk har blitt slått i bakken, forsøkt skallet ned, blitt tatt strupetak på og fått knuste flasker opp i ansiktet og blitt truet med det. Fra tid til annen opplever vi vold og trusler i hverdagen, sier han til Fædrelandsvennen.

I dag er tollerne kun utstyrt med passivt verneutstyr i form av vest, støvler og håndjern. Bakken sier at han ønsker at tollerne skal bli utstyrt med pepperspray.

Åpner også for batong

— Det er det og bruk av batong som har vært et tema på en utredning siden i fjor sommer. Men det er ennå ikke ferdig vurdert. Jeg mener det er fornuftig å utstyre tollerne med pepperspray.

- Hva med batong?

— Personlig er jeg ikke fremmed for det.

- Hva med våpen?

— Vel, det har jo ikke en gang politiet i Norge fast, så den diskusjonen har vi ikke tatt ennå.

Har du inntrykk av at dine ansatte er redde for å gå på jobb?

— Nei, det har jeg ikke.

- Går på liv og helse

Til P4 sier leder av Norges Tollerforbund, Fredrik Støtvik, følgende:

— Det er tøffere miljøer i dag, med mer innslag av vold og trusler, og det bekymrer oss. Det går på liv og helse.

— Smuglermiljøene er tøffe. De går langt i å få smuglervarene inn i landet, og mange skyr nesten ingen ting for å få varene inn.