KRISTIANSAND: Benjaminprisen er en antirasistisk pris som ble innstiftet i 2002, etter det rasistisk motiverte drapet på 15 år gamle Bejamin Hermansen på Holmlia i Oslo året før. Prisen deles hvert år ut til en skole som arbeider aktivt mot rasisme og diskriminering, og i år går den altså til Karuss skole i Kristiansand, melderutdanningsnytt.no.

— Vi er utrolig glade for at vi nå mottar denne prisen, sier rektor ved Karuss skole, Randi Bruvik Dahl, til fvn.no.

Arbeid mot diskriminering og rassisme

Hun fikk vite at skolen ville motta Benjaminprisen for 2010 like før jul, men det har vært hemmelig frem til nå.

Juryen, som består av Marit Hermansen (lærer og Benjamins mor), Holocaustsenteret (juryens leder), Likestillings- og diskrimineringsombudet, Antirasistisk senter, Utdanningsforbundet, Foreldreutvalget for grunnskolen, Elevorganisasjonen og Sametinget har følgende begrunnelse for å tildele Benjaminprisen til Karuss skole:

— Skolen har snudd en negativ trend gjennom strukturell innsats, og arbeidet mot diskriminering og rasisme er en integrert del av skolens ordinære virksomhet.

— Da vi startet opp for ti år siden var skolen preget av mye bråk mellom elevene. For å gjøre noe med dette valgte vi tidlig og satset på noen områder som vi syntes var viktige, og har siden da jobbet målrettet mot disse områdene. Det er mye roligere på skolen vår nå, og jeg synes vi har fått til noe som vi kan være stolte av, sier Bruvik Dahl.

Inspirerer til videre arbeid

Skolens målrettede jobbing er noe som juryen har lagt merke til.

— Skolen har utarbeidet systematiske og målrettede tiltak som fremmer toleranse og inkludering for alle på skolen. Skolen fikk i fjor hederlig omtale av juryen, og dette inspirerte til videre arbeid, står det å lese i begrunnelsen.

— Når vi har jobbet så målrettet med å bedre miljøet ved skolen så er det jo ekstra gledelig, og en stor inspirasjon til videre jobbing, at vi nå mottar en pris som dette, sier rektoren ved skolen.

Les juryens begrunnelse her.

Benjaminprisen består av 100.000 kroner, et diplom og en byste som er en miniatyr av minnesmerket over Benjamin Hermansen.