BEKYMRET: Dugnadsleder Finn Vidar Mo (73), og leder i Furulundens venner Unni Iversen (68) mener parkvesenet må ta ansvar for å hindre nedtråkking av marehalmsbeltet. Foto: Martine Haugland
KONSEKVENSENE: Her har sanden allerede forflyttet seg langt inn på gang- og sykkelstien langs Sjøsanden. Foto: Martine Haugland
CAMPING-TURISTER: Familien fra Haugesund hadde ingen anelse om at plassen de hadde rigget seg til på i går formiddag er forbudt å ligge på. Fra venstre: Emil (10), Ingeborg (3), Kjerans Haugen og Inger-Lise Haugen. Foto: Martine Haugland
BEKYMRET: Dugnadsleder Finn Vidar Mo (73), og leder i Furulundens venner Unni Iversen (68) mener parkvesenet må ta ansvar for å hindre nedtråkking av marehalmsbeltet. Foto: Martine Haugland
NEDTRÅKKET: Flere steder langs stranden er marehalmen tydelig svekket. Foto: Martine Haugland
NEDTRÅKKET: Flere steder langs Sjøsanden er marehalmen tydelig svekket. Foto: Martine Haugland
FORBUDT: Tross forbud blir marehalm-beltet langs Sjøsanden brukt til å sole seg på. Foto: Martine Haugland
FORBUDT: Tross forbud blir marehalm-beltet langs Sjøsanden brukt til å sole seg på. Foto: Martine Haugland
FORBUDT: Tross forbud blir marehalmsbeltet langs Sjøsanden brukt til å sole seg på. Foto: Martine Haugland
SJØSANDEN Foto: Martine Haugland

MANDAL: – Det er fryktelig synd og kjempetrist at folk ikke tar hensyn til marehalmen, sier Unni Iversen, leder i interesseorganisasjonen Furulundens Venner.

Sammen med Furulundens dugnadsgjeng er de opptatt av å verne friluftsområdet.

Marehalm er en sjelden plante på Sørlandet. Den er bare kjent på Sjøsanden i Mandal og på Lista. Den har den egenskap at den binder sanden sammen. På Sjøsanden er beltet vernet av parkvesenet. Det er forbud mot å gå innenfor de inngjerdede områdene hvor planten lever.

– Jeg tror folk går der på grunn av uvitenhet. Forbudet er alt for dårlig skiltet. Vi som er gamle mandalitter har vokst opp med kunnskaper om marehalmen, men jeg tror det er mange andre som er i tvil om hva det egentlig er, sier Iversen.

Kan dø ut

Foreningene bekymrer seg over parkvesenet i Mandal sin nedprioritering av bevaringen av marehalmsbeltet.

– Parkvesenet må ta ansvar, det er de som forvalter Furulunden, sier dugnadsleder Finn Vidar Mo.

– Og politikerne må bevilge mer penger til prosjektet. Tross begrensede midler syns jeg at parkvesenet bør kunne gjøre en større innsats enn det lille de gjør i dag, fortsetter Iversen.

Botanisk leder ved Agder naturmuseum, Per Arvid Åsen forteller at marehalm-beltet kan dø ut grunnet det tørre klimaet og uvettig tråkking på planteveksten.

– Jeg kjenner ikke til detaljene om marehalm på Sjøsanden. Men, etter en slik sommer som vi har i år kan jeg tenke meg at det vil føre til stor slitasje på marehalmbeltet. Dør planten ut kan det føre til sandflukt. Noen steder vil det kanskje ikke gjøre noe, andre steder kan det bli problematisk. For eksempel kan sanden komme til å blåse over veier og stier, sier Åsen.

Han mener det viktigste man kan gjøre for å hindre spredning av sanden er at folk ikke oppholder seg på marehalmsbeltet.

– Den tåler litt nedtråkking, men ligger folk og soler seg på den er det ikke bra, fortsetter botanikeren.

Aldri hørt om forbudet

Forbudet om å gå på marehalmen er informert på et skilt på vestsiden av stranden. Skiltet ser derimot ikke ut til å ha noen funksjon.

– Er det ikke lov til å ligge her? Oi, det visste vi ikke, sier Inger-Lise Haugen.

Sammen med unger og mann fra Haugesund ferierer hun denne uka på Sjøsanden camping. I går formiddag lå familien langstrak ut på solsenger og håndklær i en grop midt i marehalmsbeltet.

– Jeg har hørt om marehalm før, og vet at det har noe med naturen å gjøre, men mer enn det vet jeg ikke, fortsetter trebarnsmoren.

– Det er ikke marihøne du mener? spør Emil (10)

Marehalmsforbudet har de aldri hørt om før.

– Vi trodde at det var vanlig gress. Hadde vi visst at det ikke er lov å ligge her, hadde vi selvfølgelig lagt oss et annet sted, fortsetter far Kjerand Haugen.

Fraskriver seg ansvaret

I følge Bydrift i Mandal har ikke byens parkvesen kapasitet eller midler til å bevare det vernede marehalmområdet rundt Sjøsanden.

– Det er ikke noe parkvesenet kan gjøre med dette. Vi kan ikke klare å holde folk unna, sier Einar Fossestøl, fungerende enhetsleder i Bydrift Mandal. Han forteller at det ikke er planlagt noen tiltak for å forbedre informasjonen om marehalmforbudet til turistene.

– Den lille kapasiteten vi har må brukes til å holde området rent for søppel, fortsetter Fossestøl.