KRISTIANSAND: Den voldtektsdømte gutten anket dommen på fem års fengsel, hvorav halvparten ble gjort betinget, til lagmannsretten og ba om at en større del av straffen ble gjort betinget. Han vant delvis frem, ved at den betingede delen ble satt til tre år. Det betyr at gutten må sone to år i fengsel, før det blir aktuelt å utvise ham fra landet.

Det kan også være aktuelt å overføre ham til soning i Romania, fordi det eksisterer soningsavtaler mellom Norge og Romania, opplyste statsadvokat Hilde Sakariassen da saken var i lagmannsretten til behandling i forrige uke.

Den domfelte ba via sin forsvarer om at den unge alder skulle tillegges større vekt ved straffeutmålingen.

Da saken var til behandling i lagmannsretten erkjente også den domfelte for første gang at han hadde gjennomført overfallsvoldtekten. Lagmannsretten har lagt liten vekt på denne tilståelsen.

Lagmannsretten skriver i dommen at "forsvareren har indikert at den ubetingete delen av straffen neppe bør utgjøre noe særlig mer enn ca 1,5 år, men lagmannsretten mener at dette blir for lavt i forhold til alvorligheten i handlingen.

Ut fra en totalvurdering finner lagmannsretten derfor at det er grunn til å redusere den ubetingede delen av fengselsstraffen ytterligere noe utover det tingretten fastsatte, og finner det passende å gjøre tre år av fengselsstraffen betinget".

Lagmannsretten er for øvrig kritisk til at barnevernsmyndighetene ikke har grepet inn i saken.

"I det alt vesentlige er domfelte fortsatt avhengig av tolk for å kunne kommunisere med omgivelsene. Etter at familien reiste hjem til Romania, har han ikke noe nettverk i Norge utover en hjelpeverge og det som straffesystemet medfører. Lagmannsretten uttrykker i denne forbindelse også en viss undring over at barnevernet synes ikke å være noe mer involvert i domfeltes situasjon. Selv om domfelte ikke har noe tilknytning til landet, og etter det opplyste nå har en utvisningssak gående ved siden av straffesaken, faller han inn under norske myndigheters ansvar etter Barnevernloven så lenge han faktisk oppholder seg her", skriver retten.