KOORDINERER: Gullsmed Trine Wilhelmine Rønnevig speider etter cruiseskip fra balkongen i Strandgata 10. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

LILLESAND: — Hvis vi ønsker cruiseturister til Lillesand, må vi bli bedre til å takle det, sier museumsbestyrer Anne Sophie Høegh-Omdal.

2. juli kommer sommerens eneste cruiseskip til Lillesand. De rundt hundre passasjerene om bord på MS Island Sky skal på omvisning i Lillesand by- og sjøfartsmuseum.

Skipet var i Lillesand i fjor sommer også. Da måtte de vente i mange timer på los for å komme inn til Lillesand.

- Zoologisk hage

— Jeg tror ikke Lillesand er helt klar over hvor mye det kan bety å få cruiseskip til byen, derfor har man ikke tatt det alvorlig. Byen må bli enig med seg selv om hva den ønsker. Vil vi egentlig ha cruiseturister i Lillesand? Nå er det vær og vind som bestemmer, sier Høegh-Omdal.

Hun mener kommunen også må bli flinkere til å ta imot cruiseturistene som kommer på dagstur fra Kristiansand. Om lag 6000 cruiseturister har bestilt dagstur til Lillesand i sommer, ifølge et grovt anslag fra

LUKSUSBESØK: I fjor hadde Lillesand også besøk av Sea Dream I, eid av Atle Brynestad gjennom selskapet Sea Dream Yacht Club. Foto: Trine Wilhelmine Rønnevig

turistkontoret i Kristiansand.

— Kristiansand har funnet ut at Lillesand er et perfekt utfluktsmål fordi vi har et lite sentrum med intakt trehusbebyggelse og en historie med seilfart og treskuter. Derfor kommer de hit, ledes gjennom byen og drar ut igjen. Det er ikke turistkontoret i Kristiansand sin feil, de gjør bare det som er jobben deres. Og hvis vi ønsker å være en zoologisk hage, ja vel, så er vi det da. Men jeg skulle ønske vi tok fatt i å styre den utviklingen selv. Jeg synes ikke det er moro når det kommer cruiseturister fra Kristiansand med egne guider, som reiser igjen uten å legge igjen en krone, sier museumsbestyreren.

Stengt

Hun får støtte av gullsmed Trine Wilhelmine Rønnevig. Hun har forsøkt å få oversikt over når det kommer cruiseturister på dagstur fra Kristiansand.

— Jeg er kjempeinteressert og vil jo gjerne ha dem inn i Strandgata 10. Men vi vet jo aldri når de kommer, de blir bare sluppet ut her i 30 minutter, og ingen tar imot dem. En morgen gikk de her i regnet, og så var de borte igjen, sier Rønnevig.

Hun har fått tak i en anløpsliste for sommeren sommer og vil melde videre til handelsstanden og turistnæringen når byen får besøk av cruiseturister på dagstur fra Kristiansand.— Sånn at vi kanskje kan sette ut et skilt og være litt opptatt av at det kommer noen gjester, og kanskje smile litt ekstra til dem. Det er ikke så vanskelig.

- Piggtråd

Helge Bjørn Horrisland er skipsagenten som skal ta i mot MS Island Sky når cruiseskipet kommer til Lillesand 2. juli. Han mener Lillesand må gjøre noe med fasilitetene i land for å tiltrekke seg cruiseturister.

— Lillesand må ha en ordentlig kai som er noe annet enn det som er nå, for den er ikke noe særlig. Når du kommer i land er det omtrent som å komme inn i en konsentrasjonsleir med piggtråd og gjerder satt opp i hurten og styrten. Ut over det, går det på å ha et ordentlig tilbud til passasjerene. Hvis det er sydeuropeere, nytter det ikke med Blindleia, sol og sommer, det har de mer av hjemme, sier Horrisland.