Tiggerne som skal bruke tilbudet om nødovernatting, skal ifølge forslaget betale 20 kroner. Foto: Tore André Baardsen

KRISTIANSAND: Det er partiet Demokratene som har fått tallene fra Kristiansand kommune.

• De vanskeligstilte som bor i nødboligene i Marvika, betaler 110 kroner natta. Til sammen 3300 kroner per måned.

• Når tiggerne etter alt å dømme får tilbud om nødovernatting fra desember, betaler de 20 kroner natta.

Kristiansand kommune bekrefter at tallene stemmer. Men helse og sosialdirektør Lars Dahlen, mener det er vanskelig å sammenligne.

De vanskeligstilte bor der nemlig fast, mens tiggerne må ut hver morgen. Tiggerne kan heller ikke regne med mye mer enn en madrass på gulvet.

Overrasket

Gruppeleder for Demokratene, Vidar Kleppe, mener likevel tallene viser at tiggerne får et urimelig godt tilbud.

— Jeg er ganske overrasket over det borgerlige flertallet i bystyret som støtter dette. De norske sliterne må betale 110 kroner, mens tiggerne som har fått servert alt på sølvfat, de betaler 20 kroner. Det er en forskjellsbehandling som jeg ikke skjønner at de borgerlige kan være med på, sier Vidar Kleppe.

Kun Frp har til nå sagt et klart nei til å etablere tilbudet som vil være åpent hver natt mellom desember og mars.

— Vi har jobbet utrolig mye med denne problematikken. Menneskerettighetsekspert Hanne Sofie Greve har sagt at et slikt tiltak løser overhodet ingen ting. De som støtter dette, burde heller tatt tiggerne hjem til seg i stedet for å bruke skattebetalernes penger.

— Men de bostedsløse har jo ofte andre ytelser som tiggerne ikke har?

— De fleste har sosialhjelp, men det er likevel en dramatisk forskjell. Og ytelser har alle norske statsborgere krav på, sier Kleppe.

Sammenligning

Helse og sosialdirektør Lars Dahlen, mener det er lite poeng i å sammenligne de to tilbudene.

— Dette dreier seg om en tidsavgrenset periode og de må ut igjen hver dag. Det er ikke snakk om noe annet enn overnatting, sier Dahlen.

— Hva synes du om at Kleppe gjør en slik sammenligning?

— Jeg skal ikke blande meg inn i politikken. Jeg er opptatt av å etterkomme bystyrets vedtak, så får det være forskjellige politiske meninger. Men jeg synes vi bør søke å ivareta mennesker som trenger hjelp, sier Dahlen.

Flertall

Kleppes utfall rikker heller ikke de av de borgerlige som har bestemt seg for at de ønsker å tilby tiggerne overnatting. De vil ha overnatting, selv om det neppe blir på Grim.

— Vi mener at vi har et ansvar. Vi skal ikke la folk fryse på nattestid, sier Grete Kvelland Skaara, gruppeleder i KrF.

Hun synes også det blir urimelig å sammenligne de to gruppene som begge får offentlig hjelp for å få tak over hodet for natten.

— De som bor i Marvika har sitt hjem der 24 timer i døgnet. For den andre gruppen er det snakk om en madrass eller enkel seng for å overnatte. Så vi kan ikke sammenligne de to, sier Skaara.

Nok hjelp

Vidar Kleppe fastholder at det må være lov å sammenligne.

— Tiggerne har tilgang på hjelp og vi har allerede tilrettelagt med en brakke som de ikke betaler noe som helst for. Norske sosielhjelpsmottakere må derimot betale åkke som.