AGDER: Fædrelandsvennen har samlet medlemstallene for alle trossamfunn og livssynsorganisasjoner på Sørlandet. Oversikten viser at Den norske Kirke står svakere i Vest-Agder enn i landet for øvrig. Frimenighetene står sterkt.

- Agder er på religionstoppen i Norge. Spesielt Vest-Agder, sier Pål Repstad, professor i religionssosiologi ved UiA. Foto: Kjartan Bjelland

— Dette var interessant, men ikke overraskende for oss som jobber med dette i forskningen. Det bekrefter en tendens vi kjenner til fra spørreundersøkelser de siste tjue årene. Frimenighetene står sterkt, sier Pål Repstad, professor i religionssosiologi ved UiA.

Oppslutningen om Den norske Kirke er høy, men en del tusen lavere enn befolkningsgrunnlaget i Vest-Agder skulle tilsi. Samtidig er 25.336 personer i fylket medlem av andre trossamfunn. I Aust-Agder er oppslutningen om Den norske Kirke på landsgjennomsnittet. Men også her er det flere medlemmer av frimenighetene enn ellers i landet.

På religionstoppen

— Agder er på religionstoppen i Norge. Spesielt Vest-Agder. Det ser ut til at landsdelen holder stillingen mens andre deler av landet, som Rogaland, opplever en raskere sekularisering, sier Repstad.

— Hva kan årsaken være til den høye oppslutningen om andre kristne trossamfunn enn Den norske Kirke?

— En rekke undersøkelser viser holdninger blant sørlandske kristne som er mer konservative i enn samfunnet for øvrig, i typiske profilerte verdispørsmål som synet på familien. Det kan arte seg som skepsis mot likestilling. Samtidig ser vi at bedehuskulturen over tid har blitt svekket. Blant de som har vært aktive her, er det nok en del som velger å gå inn i andre kristne trossamfunn.

28 millioner

— Hva kan suksessen skyldes?

— De som er store i dag, var nok store i går også. De er over en kritisk masse. Dessuten er de sterke nok til å ha et vitalt barne- og ungdomsarbeid.

Samlet skal trossamfunnene utenfor den norske ha utbetalt 28 millioner i statlig tilskudd i år.

Langt det meste av dette går til kristne frimenigheter. Og kommunalt tilskudd kommer i tillegg,

Katolikkenes utfordring

— Antallet medlemmer i disse listene kan være misvisende på noen punkt. Den katolske kirke er et godt eksempel. De har høyt aktivitetsnivå knyttet til utenlandske håndverkene, som ikke er godkjent som medlemmer i de norske listene. Det viser at man ikke bare kan se på medlemslistene for å forstå hvor aktiv en kirke er, sier Repstad.

— Vi har mange polske som kommer her. Det er en utfordring å oppdatere medlemsregisteret vårt raskt nok. Medlemmene skal ha gyldig personnummer, sier Frode Eikenes, sogneprest i St. Ansgar katolske menighet i Kristiansand.

I Oslo katolske bispedømme er det opprettet en egen tjeneste som heter innvandrersjelesorgen. Pågangen fra østeuropeiske håndverkere og asiatiske au pairer er høy.

Filadelfia store

Den katolske kirken har de største menighetene på Agder, utenfor Den norske Kirke med 2346 medlemmer i Arendal og 3495 i Kristiansand.

Deretter følger Filadelfia i Kristiansand og Vennesla som de største uavhengige menighetene i landsdelen. Begge har over 1400 medlemmer.

I grafene under kan du se forskjellen mellom Aust- og Vest-Agder i fordelingen på de ulike retningene: