VENNESLA: – Folk har strømmet til fra hele Sørlandet for å høre foredraget til Ingvard Wilhelmsen. Dette er fantastisk morsomt, sier John Terje Ruenes.

I snart tre år har innehaveren av Vennesla bokhandel sammen med blant andre tidligere sokneprest Bjarne Nordhagen invitert litteraturinteresserte venndøler til bokprat. Denne gangen traff de virkelig spikeren på hodet, da de hadde sikret seg grunnleggeren av Norges eneste klinikk for hypokondere.

– Vi hadde lurt på om det ble nødvendig å flytte arrangementet fra biblioteket til kinosalen, men der ville det bare blitt plass til 300. Nå har vi samlet nærmere 1100 personer i Filadelfia Vennesla, og enda måtte vi si nei til flere som ønsket å kjøpe billetter, sier John Terje Ruenes.

– Ikke lytt til kroppen

Ingvard Wilhelmsen nærmest trollbant forsamlingen, og brukte eksempler fra hvordan hypokonder-pasientene hans tenker.

– Jeg sier til pasienter at det aller meste her i livet kan vi ikke gjøre noe med. De utfordres på å si hvorfor de tar sorg og bekymringer på forhånd. En takler ikke kreftsykdommen bedre dersom en i forkant har øvd seg eller gruet seg i 20 år på å få kreft.

Ingvard Wilhelmsen to klare råd til hypokondere er å ikke stole på tankene sine, og ikke lytte til kroppens signaler. Han sier at det aller meste i livet kan en likevel ikke gjøre noe med.

– Selv tar jeg gleden på forskudd, og dersom den skulle slå til så oppnår jeg dobbel glede, sier han.

Mye humor

Ingvard Wilhelmsen fikk de 1100 i salen til å le nærmest sammenhengende gjennom foredraget sitt.

– En person som har en asketisk og kjedelig livsstil kan kanskje leve to år lengre, men en må være klar over at de to ekstra årene kommer på slutten av livet. Forskere har dokumentert at joggere som gruppe lever litt lengre enn andre, men det er uklart om differansen er like stor som den tiden de bruker på å jogge.

– Vi kan ikke endre fortiden, men holdningene til den. Vi kan heller ikke velge om en er hjertesyk, men kan velge å tro at en er frisk.