OSLO: — Folkehelseinstituttet kan ikke uttale seg om enkeltsaker. Generelt kan jeg si at dersom det ikke er tegn til nedbrytningsprodukter fra alkohol i blodet eller tegn til etanol i urin, er det grunnlag for å tro at alkoholen har dannet seg i kroppen etter dødsfallet, sier divisjonsdirektør for rettsmedisin og rusmiddelforskning i Folkehelseinstituttet, Bjørn Magne Eggen.

Ettersom denne kunnskapen gradvis er utviklet, skjerpet instituttet for halvannet år siden inn på rutinene rundt analysene, slik at man også ser etter nedbrytningsprodukter i blodet. Ved å undersøke dette, kan man fastlå om det forelå promille ved dødstidspunktet.

— Det vil kunne være bakterier til stede som nydanner alkohol etter at en person er død. Dette har også sammenheng med hvor lang tid det er mellom dødstidspunktet og når prøvene blir tatt, temperaturer og hvor skadet den omkomne er. Når man tar prøver av en person som har vært død en stund, vil man uansett finne litt promille. Det er uvanlig å finne høy konsentrasjon av alkohol. Men er det stor skade, er det mer sukker i kroppen som omdannes til alkohol. Dette kan for eksempel skje med trafikkofre, sier Eggen.